Kventin Tarantino predložio pet filmova koje bi trebalo da pogledate 

Showbiz 24. maj 202419:33 1 komentar
Shutterstock/LOIC VENANCE / AFP

Dvostruki dobitnik Oskara Kventin Tarantino u svojoj knjizi "Cinema Speculation" iz 2022. naveo je neke klasične filmove koje svako treba da pogleda bar jednom.

Reč je o filmovima koji su objavljeni između 1968. i 1981. godine i ostavili veliki uticaj na slavnog reditelja.

Neki od filmova koji su se našli na njegovoj listi su:

Bullitt

Neo-noir akcioni triler reditelja Pitera Jejtsa prati detektiva Frenka Bulita (Stiv Mekvin) koji lovi grupu mafijaša zbog ubistva svedoka kog je trebalo da zaštiti.

„U čitavoj istoriji Holivuda, retko koja filmska zvezda je uradila manje i postigla više nego što je Mekvin svojom ulogom u ovom filmu. Koliko god Mekvin bio sjajan, ovo je uloga po kojoj ga treba pamtiti. Jer u ovoj ulozi, pokazuje šta to nije uspelo ni Njumenu, ni Bitiju, a to je samo njegovo prisustvo“, piše Tarantino, piše Collider.

Daisy Miller

Komedija-drama u režiji Pitera Bogdanoviča inspirisana je istoimenim romanom autora Henrija Džejmsa.

Priča prati mladu bogatu Amerikanku Dejzi Miler (Sibil Šepard), koja sa majkom i mlađim bratom putuje Evropom.

Tamo upoznaje Frederika Vinterborna, američkog džentlmena koji je odrastao u Evropi i koji se premišlja o svojoj vezi sa Dejzi jer se ne ponaša kao dama iz visokog društva.

„Bogdanovičev film je veoma smešan, ali dok dođu do završnih naslova, gledaoci su ispunjeni tugom“, napisao je Tarantino i dodao da je „kraj šokantan i osećate se tužno zbog lika za koji niste sigurni da vam se uopšte dopao.

The Getaway

Akcioni triler u režiji Sema Pekinpa baziran je na istoimenom romanu autora Džima Tompsona. Film prati profesionalnog kriminalca Kartera „Doka“ Mekoja (Stiv Mekvin), koji je pušten iz zatvora pod uslovom da izvede pljačku banke za korumpiranog tajkuna Džeka Bejnona (Ben Džonson).

„Mekvin ne priča mnogo kao Dok. To je veoma intimna predstava. Mislim da je veoma uverljiva i emotivna. Ali jedan od najvažnijih kvaliteta koji je karakterisao Doka bila je njegova sposobnost da razoruža ljude svojim prizemnim šarmom“, napisao je direktor Hell’s Shred.

Paradise Alley

Dve godine nakon Rokija, Silvester Stalone je režirao i napisao sportsku dramu Paradise Alley. Radnja je smeštena u 1940-te i prati tri brata koji žive u siromašnom njujorškom kraju Hell’s Kitchen i pokušavaju da se probiju u svet rvanja, prenosi Index.hr.

„Ovaj film je Staloneova vizija i estetika, nefiltriran, nerazblažen i isporučen punom snagom“, napisao je reditelj.

On kaže da bi „bilo neverovatno videti Stalonea kako režira još jedan film sa istom strašću koju je imao kada je snimao Paradise Alley“.

Escape from Alcatraz

U ovom trileru Dona Sigela, Klint Istvud je igrao pljačkaša banke i begunca Frenka Morisa, koji je završio u Alkatrazu, najtežem zatvoru u SAD. Ali to ga nije sprečilo da okupi zatvorske drugove sa kojima planira da pobegne iz svog najnovijeg zatvora.

„Ovaj film koji mi se nije dopao kada je izašao, pokazao se kao pravo otkriće kada sam ga ponovo pogledao prije nekoliko godina. Iz bioskopske perspektive, to je najizrazitiji film Dona Siegela“, objasnio je reditelj .

Sigel je tokom montaže primenio čitave lekcije o domišljatosti, praktičnosti, iskustvu i veštini.

„Bio je skoro jednako tih kao Istvudov lik Frenk Moris, radije je koristio montažu umesto ekspozitornog dijaloga da bi nešto ilustrovao“, dodao je on.

Ostale filmove sa Tarantinove liste možete pogledati ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare