Lista najboljih Marvelovih filmova, u top 10 ima iznenađenja

Showbiz 22. apr 202313:52 10 komentara
Jesse Grant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Otkako je 2008. godine počela svoju priču, kompanija Marvel je snimila čak 31 film. Neki su proglašavani remek-delima zbog specijalnih efekata, neki su čak i nagrađeni Oskarima u kategorijama efekata i muzike, a magazin Wired je nedavno složio top listu najboljih.

Iako se mnogi možda neće složiti s ovim poretkom jer nekih vrlo ozbiljnih naslova nema među najboljima, u nastavku donosimo 10 najboljih po izboru Wired-a počevši od poslednjeg.

10. Captain Marvel

„Najveća greška Marvela jeste to što nije ranije uveo „Captain Marvel“ u svoj katalog. Film prati uspon Kapetanice, prati njenu priču pre nego što je postala to što jeste, objašnjava kako je razvila svoje moći, a jedina prava mana ovog filma jeste to što ne objašnjava šta je Marvel radila pre ‘Endgame'“, daje Wired svoje mišljenje.

9. Avengers: Infinity War

„Marvel je čitavu dekadu ostavljao mrvice hleba i tragove po svojim filmovima koji su doveli do ovog remek-dela. ‘Infinity War’ je spojio sve glavne likove koji su se pojavljivali poslednjih deset godina kako bi napali Tanosa koji je odlučio da prepolovi broj svih bića u svemiru. Efektna scena borbe Zemljana i vojske vanzemaljaca i šokantan završetak bili su možda i najveći filmski trenutak te godine“, piše Wired.

8. Ant-Man

„Ko ne voli dobar film s pljačkom? Ant-Man je bio pravo osveženje u Marvel univerzumu, kao i Pol Rad koji ga je odigrao. Film je izuzetno zabavan, a uveo je u priču i Hanka Pajma iako se možda kvantnim fizičarima nije svidelo kako funkcioniše njegova tehnologija smanjivanja i povećavanja“.

7. Spider-Man: Homecoming

„Ovo je bio treći pokušaj povratka Spajdermena na filmsko platno u samo 15 godina. Tom Holand udahnuo je život ovom liku, modernizovao ga i učinio šarmantnim. Sjajno je što se u filmu pojavljuje i Ajron Men, odnosno Toni Stark, ali samo u sporednoj ulozi. Spajdermen sjajno balansira između akcije i filma o srednjoškolcu i njegovom životu.“

6. Avengers: Endgame

„Ovaj film ima sve; mudrog Tonija Starka, profesora Halka, Big Lebovski Tora, Doktora Strejndža, Crnu udovicu i Kapetanicu Marvel, koji razbijaju sve i emotivno i fizički, te gotovo sve likove koje ste do sada imali priliku da gledate u MCU-u. Ovo je epski film“

5. Guardians of the Galaxy

„Od prve scene u kojoj Kris Prat, odnosno Star-Lord, pleše kroz napuštenu planetu uz pesmu ‘Come and Get Your Love’, bilo je jasno da će GoG doneti nešto novo u svet Marvela. Većini ovo nije bila poznata priča, ali film je uneo veliku dozu humora, a fanovi ga obožavaju“, smatra Wired.

4. Spider-Man: No Way Home

„U ovom filmu događa se nezamislivo, otkriven je Spajdermenov identitet i on i njegovi bližnji postaju meta. Piter Parker potom traži pomoć od Dr Strejndža, koji, pak, napravi još veći problem i otvara portale koji vode u paralelne svemire. U filmu se pojavljuju i pređašnji spajdermeni, koje glume Tobi Megvajer i Endrju  Garfild“

3. Iron Man

„S ovim je filmom sve počelo još 2008. godine. U to je vreme priča o Tanosu bila tek u povojima. Ipak, Ajron Men je vrlo dobro ostario kao film. U ovom filmu rođen je prvi zvanični superheroj i započela je priča o Toniju Starku i njegovoj baštini“

2. Thor: Ragnarok

„Ragnarok reditelja Taike Vaititija je remek-delo. Film je prožet dobrim humorom, Torovim bogatim karakterom, rađen je u postmodernom stilu, ali nikako nije pretenciozan. Reč je o možda i najsmešnijem Marvelovu filmu, koji pomalo nalikuje i na psihodeličan indi film“, piše Wired.

1. Black Panther

„Reditelj Rajan Kugler postigao je sa ‘Black Panther’ nešto što niko pre nije uspeo. Podigao je film o superherojima na viši nivo, zadovoljio je kritiku i fanove i to je bio prvi Marvelov film nominovan za Oskara. Sve je u ovom filmu sjajno, od odabira glumaca do kostima, muzike, radnje, izvođenja, efekata. Jedino možemo žaliti za time što T’Challe, odnosno glumca Čedvika Bouzmena, više nema među nama, a ko zna kako bi sve izgledalo da ga on može i dalje glumiti“, smatraju u Wired.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare