Malkolm Mekdauel privremeno je oslepeo snimajući „najstrašniju scenu u istoriji filma“

Showbiz 23. jun 202420:26 5 komentara
Malkolm Mekdauel
Shutterstock/Photo Works

Danas možda izgleda manje šokantno, nego kada je izašao film 1971. godine.

Malkolm Mekdauel je zaista patio zbog jedne od najpoznatijih i, navodno, najstrašnijih scena u istoriji filma. Iako danas može izgledati manje šokantno, kada je izašao 1971. godine, Paklena pomorandža Stenlija Kjubrika je bio veoma kontroverzan film.

Radnja se odvija u budućoj Engleskoj, gde vođa bande Aleks (Malkolm Mekdauel) i njegovi sledbenici redovno izazivaju teror noću.

Jedne noći ubijaju ženu, a Aleks pristaje da izmeni svoje ponašanje kako bi bio slobodan. Zbog toga je prošao kroz neprijatnu proceduru: vezan je za stolicu, oči mu se otvaraju spravom i primoran je da gleda slike u nadi da će to izlečiti njegove nasilne i psihopatske sklonosti.

Da bi scena izgledala što realističnije, koristili su prave držače za kapke, iste one koji se koriste tokom operacija. Da stvar bude još gora, glumac je nosio ludačku košulju, a oči su mu morale biti anestezirane tokom bolne procedure.

Doktor koji je stajao pored Aleksa u sceni bio je pravi doktor

Iako to može biti neprijatno i za gledaoce, Mekdauel je objasnio da je zapravo zadobio povrede tikom snimanja. Čak je i nakratko oslepeo.

„Tokom priprema, Stenli mi je pokazao sliku pacijenta koji je podvrgnut operaciji oka sa protezom za kapke i pitao me da li mogu da se nosim sa tim. ‘Nema šanse!, rekao sam zato je doveo doktora da mi anestezira oči, ali većina operacija oka se radi tako da pacijent leži na leđima, a ne sedi i gleda video zapise, rekao je glumac 2019.

Doktor koji je stajao pored Aleksa u sceni bio je pravi doktor koji je Mekdauelu davao kapi za oči svakih 15 sekundi.

Glumac je priznao da je privremeno oslepeo nakon snimanja scene, što je upotpunilo čitavu situaciju. Otkrio je da su mu držači često znali da skliznu sa očnih kapaka i na kraju su mu grebali rožnjaču. Bio je u toliko neprijatnom stanju da je udario glavom o zid, prenosi Index.hr.

Uprkos svemu „Stenli se više brinuo kada će moći da snimi sledeći kadar“, zaključio je glumac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare