Martinu Skorsezeu uručen počasni Zlatni medved na Berlinalu

Showbiz 20. feb 202422:56 0 komentara
REUTERS/Fabrizio Bensch

Reditelju Martinu Skorsezeu uručen je počasni Zlatni medved, nagrada za životno delo, na ovogodišnjem, 74. filmskom festivalu Berlinale.

Skorseze je jedan od najpoznatijih i najuspešnijih reditelja i producenata u Holivudu. Njegova kolekcija nagrada i odlikovanja je impresivna. Danas je postao bogatiji za još jedno priznanje, naime, 81-godišnji režiser je na Berlinalu dobio počasnog Zlatnog medveda za životno delo.

Skorseze je od 1967. u svojim rukama držao rediteljsku palicu u 26 igranih filmova, a režirao je i brojne dokumentarce.

POVEZANE VESTI

Njegovo najnovije delo „Ubistva pod cvetnim mesecom“ (Killers of the Flower Moon) bavi se sistematskim ubijanje američkih domorodaca iz plemena Osejdž dvadesetih godina prošlog veka.

Film se bazira na istorijskim činjenicama, a nominovan je u deset kategorija za Oskara. Među njima je i nominacija Lili Gledston za najbolju glumicu – čime je ona postala prva pripadnica američke domorodačke populacije koju je Američka filmska akademija nominovala za Oskara u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu.

Skorseze je verovatno najpoznatiji po svojim filmovima o mafiji. Osvojio je Oskar za najboljeg reditelja za film Dvostruka igra na 79. dodeli 2007. Film je takođe osvojio Oskare za najbolji film, najbolju montažu i najbolji adaptirani scenario. To je prvi Skorsezeov Oskar, iako je bio nominovan šest puta.

Skorseze se smatra jednim od najznačajnijih i najuticajnijih američkih režisera svoje generacije, pogotovo zbog režije filmova kao što su „Taksista“, „Razjareni bik“ i „Dobri momci“, na sva tri je sarađivao s jednim od svojih najvernijih saradnika, glumcem Robertom de Nirom.

Skorseze je nedavno otkrio i zašto ne ide na javna prikazivanja svojih filmova. U intervjuu za Varieti, legendarni režiser je detaljno opisao svoje probleme sa gledanjem filmova u bioskopima, uključujući ljude koji „puno pričaju i kreću se“.

„Nizak sam i uvek je neko viši ispred mene. Tako je i sa Brodvejem – ne mogu da idem u pozorište. Neko je ispred mene i ne mogu da vidim scenu niti da čujem predstavu“, rekao je Skorseze i dodao da sve više uživa u gledanju filmova u Imax-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!