Moćna zaostavština Fredija Merkjurija u borbi protiv AIDS-a

Showbiz 24. nov 202113:05 2 komentara
fredi merkjuri queen
JEAN-CLAUDE COUTAUSSE / AFP

Objava Fredija Merkjurija da je pozitivan na HIV uoči smrti bila je kulturni fenomen, rekla je šefica dobrotvorne organizacije na 30. godišnjicu smrti legendarnog pevača. 

Debra Gold, izvršna direktorka organizacije National Aids Trust, osvrnula se na život i zaostavštinu rok zvezde i koliko je daleko svet stigao u borbi protiv AIDS-a otkako je harizmatični frontmen grupe Queen umro 24. novembra 1991. u 45. godini od upale pluća koja je bila posledica AIDS-a.

Autor i izvođač omiljenih himni poput „We Are The Champions“ i „Bohemian Rhapsody“ objavio je da je pozitivan na HIV dan pre svoje smrti.

Gold je navela da Merkjuri, rođen u Zanzibaru, pokojna prineza Dajana i ragbista Garet Tomas imaju „snažan“ uticaj u borbi protiv stigme povezane s AIDS-om.

„Fredi Merkjuri zaista je ostavio trajnu zaostavštinu“, rekla je Gold za novinsku agenciju PA.

„On je jedan od šačice ljudi koji su zaista izuzetno međunarodno poznati pa je svojevremeno njegova smrt imala ogroman uticaj.“

„Nešto pre nego što je umro, bio je otvoren prema činjenici da ima AIDS, a kada se ti trenuci dogode, moguće je uhvatiti se za njih i iskoristiti ih za nešto drugo“, dodala je.

Gold je rekla da su članovi grupe Queen i njegovi prijatelji „bili u stanju da podnesu stvarno uznemirujuću i tužnu situaciju, da nauče iz nje i zaista utiču na promenu“ kroz fondaicju Merkjuri.

Fondacija „Merkjuri Finiks“ prikupila je ove godine 579.021 funti. Osnovali su je članovi grupe Queen Brajan Mej i Rodžer Tejlor zajedno s njihovim menadžerom Džimom Bičom za finansiranje projekata koji edukuju i podižu svest o AIDS-u u zemljama u razvoju.

Merkjuri bi ove godine napunio 75 godina pa će BBC danas emitovati dokumentarac o njegovom životu, dok se širom zemlje odvijaju događaji posvećeni Queenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare