Modna revija u blatu – uz postapokaliptični pogrebni marš

Showbiz 03. okt 202211:45 5 komentara
Balensijaga
screenshot/Youtube/ Bayoucool2

Kontroverzni reper Kanje Vest otvorio je Balensijaga reviju na Nedelji mode u Parizu, prošetavši po pisti od – blata. Modna kuća pod vođstvom kreativnog genija Demne Gvasalije ponovo pomera granice i osim odeće pred publiku stavlja oštar društveni komentar.

Na sedištu svake stolice u gigantskom kongresnom centru Parc des Exposition de Villepinte, gde se održavala revija, nalazila se poruka Demne Gvasalie:

Povezane vesti

„Ova revija je metafora za kopanje istine i spuštanje na zemlju. Pre nego što ste stigli na svoje mesto, morali ste da se na prstima probijete po zatamnjenom prostoru da ne biste upali u ogroman blatni grob koji je iskopan u centru izložbenog prostora, sa mirisom zemlje u vazduhu“, piše Zadovoljna.rs.

Na Balensijaga reviji prošle sezone – održane samo nedelju dana nakon što je Putin napao Ukrajinu – modeli su se probijali kroz snežnu oluju sa vrećama za smeće u rukama, to je bila metafora za Demnino bekstvo od ruskih separatista u Abhaziji početkom 1990-ih.

Pre samo dve nedelje, ukrajinska vojska je otkrila masovnu grobnicu u Izjumu koju su nedavno iskopale ruske trupe. To je dovelo do uznemirujućeg početka Balensijaga revije koja je ponovo rasprsnula eskapistički balon Nedelje mode.

Hodajući uz glasnu tehno muziku koja je zvučala kao postapokaliptični pogrebni marš, Kanje Vest je otvorio reviju u četvrtastoj, prevelikoj jakni sa više džepova i kožnim bajkerskim pantalonama.

„Bogohulno je staviti cipelu od 1.000 evra u blato, ali to je čini stvarnom. U suprotnom, to je samo san kojem težimo. Isprljati nešto je mnogo teže nego očistiti ga. Sada imamo celo odeljenje koje stari i prlja stvari. To je suprotno od onoga što bi luksuz trebalo da bude, ali se ja ne slažem sa tim“, rekao je Demna Gvasalia.

Mišljenje dizajnera je da svi treba da se oslobode pravila koja nam društvo određuje – a pre svega normi koja nas navode da se oblačimo „prikladno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare