Novi film o Predatoru dostupan je i na jeziku Komanča 

Showbiz 08. avg 202207:23 13 komentara
You tube/20th Century Studios/Printscreen

Petog avgusta ove godine film Plen je imao premijeru na striming servisu Hulu, a u pitanju je peti deo popularne SF franšize Predator. Ovaj deo smešten je u 18. vek i fokusira se na mladu ratnicu Naruu iz plemena Komanča. Zanimljivo je da je ovaj film dostupan i u sinhronizovanoj verziji na jeziku Komanča.

Naime, kako navodi sajt collider, u okviru napora da se očuva jezik nacije Komanča, koji pripada Numik indijanskim jezicima, a koji su deo porodice juto-astečkih jezika, reditelj Den Tračtenberg (poznat po filmu Ulica Kloverfild broj 10) radio je zajedno sa producentkinjom i pripadnicom plemena Komanča i Crnih Nogu na filmu.

Povezane vesti

Njen posao je bio da sve deluje autentično i u skladu sa kulturom njenog naroda. Većinu glumačke postave kao i ekipe iza kamere takođe su činili pripadnici indijanskih naroda.

Zato i striming servisi Hulu i Dizni plus, oba u vlasništvu kompanije Dizni, nude sinhronizovanu verziju ovog filma za gledanje na jeziku Komanča.

Ovu verziju je filmska ekipa posebno snimila nakon što je engleska verzija prvo kompletirana.

Reditelj filma je inače izjavio da je prvobitno i želeo da ceo film bude na jeziku Komanča što mu nažalost nije odobreno.

Sinhronizacija je bila alternativno rešenje, a ovaj film je tako postao prvi film u potpunosti sinhronizovan na jezik Komanča.

Nada ekipe filma je da će ovaj izuzetak polako postati pravilo.