Od Bitlsa do Stonsa: Muzičke i filmske zvezde se opraštaju od kraljice Elizabete

Showbiz 09. sep 202210:41 1 komentar
kraljica elizabeta muzičari
REUTERS/Dave Thompson/POOL/File Photo

Brojne muzičke i filmske zvezde opraštaju se od britanske kraljice Elizabete Druge koja je preminula juče u svom zamku u Škotskoj u 96. godini.

Era pokojne britanske kraljice neraskidivo je vezana i sa usponom britanske pop kulture, koja je postala jedan od dominantnih „izvoznih proizvoda“ Ujedinjenog Kraljevstva.

Elizabeta Druga bile je inspiracija, pa i sama tema brojnih pesama, filmova i TV serija.

Tokom svoje višedecenijske vladavine, titulom viteza odlikovala je mnoge muzičare i glumce, uključujići Mika Džegera, Pola Makartnija, Eltona Džona ili Entonija Hopkinsa.

Sada se istaknuti britanski umetnici opraštaju od nje na društvenim mrežama.

Saučešće britanskoj kraljevskoj porodici izrazili su Rolingstonsi, kao i frontmen benda Mik Džeger.

Legendarni Stonsi su naveli da je „kraljica bila stalno prisutna u njihovim životima, kao i u bezbroj drugih“, a slčnu poruku uputio je i ser Džeger.

„Celog mog života, njeno visočanstvo kraljica Elizabeta Druga je uvek bila tu“, naveo je čuveni roker na tviteru.

Nemi na kraljičinu smrt nisu ostali ni „rivalski“ Bitlsi. Od Elizabete Druge oprostili su se preživeli članovi „liverpulskih buba“ Pol Makartni i Ringo Star, kao i porodica Džona Lenona.

„Bog blagoslovio kraljicu Elizabetu II. Počivala u miru. Živeo kralj“, poručio je Makarni, dok je Star, uz izraze saučešća, kraljevskoj porodici poslao poruku „mira i ljubavi“.

„Želeli bismo da uputimo najdublje saučešće kraljevskoj porodici povodom smrti Njenog Veličanstva, kraljice Elizabete II; snažne i moćne žena čija je sedamdeset godina vladala sa integritetom, dostojanstvom, milošću i saosećanjem. S ljubavlju, Joko i Šon Ono Lenon“, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu Joko Ono.

Eni Lenoks se na Instagramu prisetila ceremonije otvaranja jednog mosta u Aberdinu, kada je bila dete, a kojoj je prisustvovala kraljica Elizabeta.

„Bez obzira da li ste za ili protiv monarhije, nema sumnje da je u potpunosti obavljala svoje dužnosti par ekselans do nekoliko dana pre svoje smrti. Sumnjam da se neko može uporediti sa njom. Britanija je izgubila jednog od svojih najistaknutijih monarha, i sumnjam da ćemo nekog takvog ikada više videti“, napisala je Lenoks.

Ser Elton Džon je naveo da je zajedno sa ostatkom nacije, duboko tužan zbog vesti o smrti kraljice.

„Inspirišuće je bilo biti u njenom okruženju i zemlju je vodila kroz neke od naših najvećih i najmračnijih trenutaka sa gracioznošću, pristojnošću i istinskom brižnom toplinom“, naveo je Džon.

Nekadašnji frontmen benda Black Sabath Ozi Ozborn objavio je da sa svojom zemljom žali zbog „smrti naše najveće kraljice“.

„Teška srca kažem da je pomisao na Englesku bez kraljice Elizabete II poražavajuća“, dodao je Ozborn.

Na zvaničnom Instagram nalogu benda Duran Duran navedeno je da je kraljica „svoj život posvetila narodu i dala izuzetan primer svetu tokom svoje vladavine“.

Od kraljice se na Tviteru oprostio i glumac Stiven Fraj koji je dodao: „Ne znam zašto plačem. Zaista blesavo. O, Bože!“

Njegov kolega Džejson Ajzaks, poznat po ulozi Lucijusa Melfoja u serijalu „Hari Poter“, napisao je da nikada nije imalo smisla imati kraljicu, ali da se Elizabeta ipak „nekako uzdigla iznad svih debata oko privilegija ili političkih kontroverzi, u životu stoički posvećenom javnoj službi i dužnosti.“

Poruke saučešća uputile su i brojne američke zvezde poput Peti Smit, Stivi Niks, Dženet Džekson i Riz Viterspun.

Podsetimo, kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 96. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Na presto je stupila 6. februara 1952, a svečano krunisanje, naredne godine, prvo je koje je prenosila televizija.

Njen sin Čarls Treći postao je novi kralj.