Oskrnavljen, pa popravljen mural Tusti iz KUD Idijota, dr Fric – bolno je videti

Showbiz 20. nov 202113:48 > 20:38 52 komentara
Čitalac N1

U centru Stare Pazove oskrnavljen je mural Branku Črncu Tusti, legendarnom pevaču pulske pank grupe KUD Idijoti. Skrnavljenje murala, rastužio je basistu legendarne grupe Nenada Marjanovića Frica. Tokom popodneva - mural popravljen.

Mural je nastao 2019. godine, a pored Tustinog lika i imena benda, na muralu je ispisan datum 11. april 1991, dan kada je održan prvi koncert ovog benda u Staroj Pazovi.

To je bio njihov poslednji koncert u Srbiji pred rat i raspad bivše države. Na muralu piše i „Ja sjećam se“ – stih iz čuvene pesme KUD Idijota.

Priču o Tustinom prolazu i muralu pokrenuo je lokalni fan benda KUD Idijoti, Miodrag Rakić Miga, poznatiji kao „Bata Raka“.

„Čitao sam na internetu da Fric ide po gradovima Srbije i promoviše knjigu, pomislio sam da bi bilo super da jedna promocija bude i u Staroj Pazovi. Kao velikom fanu KUD Idijota hteo sam da uradimo nešto kako bi samog Frica iznenadili. Okupio sam ljude preko društvenih mreža i skupili smo nekih 200 – 300 evra kako bi se uradio mural posvećen Tusti. U Beogradu sam našao momka koji bi nam naslikao mural i tako je krenulo“,  priča Bata Raka, prenosi IN Medija.

Dve godine Tusta je imao svoj prolaz i mural u Staroj Pazovi, ali je sada bio uništen.

„Nije mi jasno kome je mogao Tusta da smeta, suze su mi krenule kada sam video šta su uradili. Zvao sam autora murala, kako bi popravio ono što se popraviti može. Mada, iskreno mislim da mi Tustu ne zaslužujemo“, rekao je Bata Raka.

Mural je tokom popodneva ekspresno obnovljen, a obnovila ga je, kako nezvanično saznaje IN Medija, ekipa mladića koja čuva mural Ratka Mladića u tom gradu, navodno revoltirana što su javno dovedeni u vezi sa vandalizmom. Za IN Medija je to potvrdio i Miodrag Rakić koji je pokrenuo priču o Tustinom muralu. U znak protesta, uz mural su dodali i rečenicu „Ko ovde švrlja nije čovek a kamoli Srbin“.

„Posle jučerašnjeg skrnavljenja murala Ratka Mladića, isto se noćas desilo Tustinom muralu. Nekoliko momaka se danas okupilo oko Mladića, sa namerom da ga poprave i zaštite. Na moje pitanje, zašto su to uradili, dobijam odgovor da nije niko od njih, da čak vole KUD Idijote. Revoltirani neopravdanim današnjim napadima na njih, samoinicijativno su dobrim delom popravili Tustin mural i dopisali rečenicu:’Ko ga švrlja, nije čovek, a kamoli Srbin!’. Očigledno je da je to bilo delo nekog nepromišljenog pojedinca i da Stara Pazova, na sreću, zaostaje za ostalim delom Srbije, odnosno da nismo toliko napredni!“, objašnjava Rakić.

Dr Fric: KUD Idijoti bili antiratni bend

U  razgovoru za IN Medija, Marjanović prenosi svoje utiske sa otkrivanja murala, kome je i lično prisustvovao, ali i kakve emocije u njemu izaziva ovaj vandalski čin.

„Tužno se osećam, pogotovo što se radi o čoveku koji nikada nikome nije napravio ništa loše. KUD Idijoti s Tustom kao frontmenom bili su antiratni bend, svaku su žrtvu suludog rata isplakali, sve su smatrali svojim narodom, zato je tako bolno videti ovako nešto. ‘Ali nije sve još gotovo, nije dovoljno sve propalo, gde li sam to sada ja, koja li je godina…’ pjevali smo to i ‘Glupost je neuništiva’. Na žalost bili smo u pravu“, rekao je dr Fric.

Upitan da li ga boli kada se Tusta stavlja u isti koš sa nacionalistima i dovodi u vezu sa nacionalizmom, kaže:

„Ako su Tusta i Mladić stavljeni u isti koš onda je neko promašio i obruč i tablu. Tusta nije s nikim ratovao, a suze koje se prolivene zbog njega nisu nikome napravile nikakvu štetu. Ja stvarno nemam pojma ko je to napravio, ali znam da Tusta to nije zaslužio“.

On je građanima Srbije poručio:

„A šta da im ja poručujem? ‘budite džentlmeni, budite frajeri…’tako je Piksi Stojković rekao igračima nakon pobede nad Portugalom. To mogu reći, nešto pametnije ne mogu“.

Branko Črnac Tusta je preminuo pre sedam godina od karcinoma u 57. godini života.

Komentari (52)

Vidi sve komentare