Veliki povratak: Pearl Jam objavio novi, „mračni“ album – „Dark Matter“

Showbiz 22. apr 202420:52 7 komentara
Paul Bergen / ANP / AFP

Pearl Jam je predstavio je svoj dugoočekivani dvanaesti studijski album pod nazivom "Dark Matter".

Album sadrži 11 novih numera prožetih intenzivnim vokalima i lirikom koja posmatra život i ljubav kroz prizmu straha, ali i sreće, navodi headliner.rs. Ovo izdanje je veliki povratak kultnog benda posle izdanja “Gigaton” objavljenog 2020. godine.

Pearl Jam je prvi uvid u album pružio objavljivanjem naslovne numere “Dark Matter“, a slušaoci su ove nedelje pred objavljivanje izdanja imali priliku da čuju i pesmu “Wreckage“.

Uvodni singl proveo je čak tri nedelje na samom vrhu prestižne top liste Billboard Mainstream Rock Airplay Chart, što je jedan od najvećih uspeha ovog benda kada se u obzir uzme njegov opus iz 21. veka, navodi headliner.

Kada su omiljeni momenti na albumu u pitanju, gitarista benda Ston Gosard posebno ističe prve dve numere na izdanju kao savršenu uvertiru:

„Pesma “Scared of Fear“ je jedan od momenata koji posebno ističu autentičnu Pearl Jam energiju i to je čini jednom od mojih favorita. “React/Respond“ je verovatno najoriginalnija pesma koju ovaj album ima, teška je i moćna, a ovde su i vokalne deonice izuzetno kvalitetne“.

Pročitajte još:

Dok je singl “Wreckage“ po mišljenju Džefa Amenta najzabavniji melodijski projekat izdanja, tematski se numera “Won’t Tell“ nametnula kao najintrigantnija.

„Pesma je bazirana na snu koji sam imao. Bio je sjajan osećaj interpretirati san na umetnički način“, naveo je.

Pesma za koju Ston Gosard smatra da će pokupiti simpatije slušalaca je “Waiting for Stevie“, trenutak na albumu koji je i za basistu benda, Amenta, tematski bio iznenađenje i potpuno neočekivani pravac na albumu.

„Na stvaranje ove numere je posebno uticao producent Endrju Vat, rif je takođe bio njegova ideja. Ovo je na neki način i omaž bendu Soundgarden, mislim da će publika to prepoznati i da će velikoj većini ovo biti omiljena pesma sa izdanja“, dodaje.

Kao finale albuma poslužila je numera “Setting Sun“, koju basista benda izdvaja kao svoju omiljenu:

„Posebno sam vezan za završetak ove pesme – te reči su izuzetno teške ali i pružaju nadu“.

Pearl Jam se kao alternativni rok bend afirmisao kroz 11 studijskih albuma koji su na globalnom nivou prodati u više od 85 miliona primeraka, a izdanje “Dark Matter“ će grupu povesti na novu svetsku turneju koja će trajati tokom cele 2024. godine.

Novim studijskim izdanjem bend obećava da će održati kvalitet koji garantuje već više od tri decenije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare