Pitanja na kojima su „padali“ takmičari kviza „Milioner“: Da li znate odgovore?

Showbiz 30. sep 202306:22 4 komentara
Nova.rs

Krenula je druga sezona kviza "Želite li da postanete milioner" koji se emituje na televiziji Nova. Donosimo vam pitanja na kojim su učesnici ili pogrešno odgovorili ili odustali. Proverite svoje znanje.

Prvi učesnik druge sezone kviza „Želite li da postanete milioner“ bio je Miomir Tanić iz Poljske Ržane kod Pirota. Osvojio je 320.000 dinara, a nije znao da odgovori na pitanje koje donosi 640.000.

Pitanje je glasilo: Jan Mikulič Radecki između ostalog je izmislio i prvi upotrebio:

A Hiruršku masku

B Motornu turbinu
C Pedale na klaviru
D Kontra navoj

Miomirov odgovor je bio pedale na klaviru. Tačan odgovor je hirurška maska.

Jan Mikulič Radecki između ostalog je izmislio i prvi upotrebio hiruršku masku. Radecki je bio poljsko-austrijski hirurg koji je uglavnom radio u Nemačkom carstvu. Bio je pronalazač novih operativnih tehnika i alata, i jedan je od pionira antiseptike i aseptičke tehnike. U Poljskoj se smatra jednim od osnivača hirurške škole u Krakovu.

Sanja Vranješević iz Kragujevca nije znala da odgovori na pitanje za 320.000 dinara.

Koje boje sadrži zastava države Nauru?

A Plava, bela, žuta

B Crvena, plava, bela
C Bela, plava, narandžasta
D Zelena i bela

Sanja je rekla da je tačan odgovor pod B, crvena, plava, bela.

Tačan odgovor je pod A, plava, bela i žuta. Nauru ili zvanično Republika Nauru je mala ostrvska država u regionu Mikronezija, koji se nalazi u Okeaniji. Nalazi se 42 km južno od ekvatora. Sa površinom od 21,3 km², to je najmanja nezavisna republika na svetu. Zanimljivost je i to što Nauru nema zvanični glavni grad.

Wikipedia

Takmičar Branko Jevtić iz Sombora stigao je do 13. pitanja i sume 1.125.000, što je i najbolji rezultat dosadašnjeg dela druge sezone.

Pitanje je glasilo: Prema nordijskog mitologiji, zlatne jabuke besmrtnosti je čuvao ko?

A Iduna
B Friga
C Nana
D Njord

Branko je odgovorio Njord, a tačan odgovor je pod A Iduna.

U nordijskoj mitologiji, Iduna je boginja proleća i večne mladosti, čuvarka zlatnih jabuka besmrtnosti koje su bogovi jeli kada su hteli obnoviti svoju mladost.

Wikipedia

Učesnica Jelena Kuzmanović iz Beograda je pogrešila kod šestog pitanja za 10.000 dinara.

Koja tvrđava se ne nalazi na Dunavu?

A Fetislam
B Petrovaradin
C Kale

D Golubac

Odgovorila je sa Fetislam.

Tačan odgovor je Kale. U pitanju je pirotska tvrđava. Sastoji od tri dela: gornjeg grada sa donžon kulom, srednjeg dela sa bedemom i dve kule i najnižeg – donjeg grada sa bedemom i zidanim rovom. Podignutа je za vreme vladavine kneza Lazara. Utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi sve do prve polovine 20. veka.

Turistička organizacija Pirot

Antonija Ciganović iz Novog Sada odustala je kod pitanja za 160.000 dinara.

Ono je glasilo: Herodot je rođen u?

A Halikarnasu
B Atini

C Apoloniji
D Tirintu

Herodot se rodio u Halikarnasu, grčkoj koloniji na maloazijskoj obali u današnjoj Turskoj 484. godine pre nove ere. Bio je antički grčki pisac i poznat kao “otac istorije”, zbog knjige Istorija koja je podeljena u devet knjiga koje se zovu devet Muza.

Takmičar Muhamed Ibrahimović iz Lukara kraj Novog Pazara, pogrešio je kod pitanja za sumu od 40.000 dinara – U kojoj državi je rođena glumica Nikol Kidman?

A Francuskoj
B Australiji
C Americi
D Indoneziji

Muhamed je rekao Australiji.

Iako je Nikol Kidman poznata australijska glumica, od roditelja Australijanca, rođena je na Havajima i ima dvojno državljanstvo, australijsko i američko.

Wikipedia/Gage Skidmore

Milena Bukovski iz Valjeva je odustala kod pitanja za 160.000 dinara, a koje je glasilo:

Ko je podigao Smederevsku tvrđavu?

A Despot Stefan Lazarević
B Despot Đurađ Branković
C Despot Lazar Branković
D Despot Stefan Branković

Tačan odgovor je despot Đurađ Branković.

Smederevska tvrđava je na ušću reke Jezave u Dunav u drugoj četvrtini 15. veka podigao despot Srbije Đurađ Branković (1427—1456), koji je po njoj nazvan Smederevac.

Tvrđava je po svom tipu klasična vodena, opkoljena je rekama Dunav i Jezav, a sa juga veštačkim šancem koji povezuje dve reke. Jedinstvena je u srpskoj srednjevekovnoj arhitekturi pošto je ravničarsko utvrđenje za razliku od tada čestih na uzvišicama, brdima…Kao uzor prilikom gradnje uzet je Carigrad i njegovi bedemi.

Wikipedia/Pavle Marjanović

Pročitajte još: