Preminuo Đorđe Marjanović

Showbiz 15. maj 202117:39 > 19:18 49 komentara

Đorđe Marjanović, legendarni jugoslovenski pop pevač, preminuo je od posledica koronavirusa u devedesetoj godini života. Čuveni muzičar bio je priključen na respirator, a lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.

Đorđe Marjanović je muzikom počeo da se bavi pre više od pola veka. Rođen je u Kučevu 1931. godine. U Beograd je došao na studije farmacije, ali je počeo da se bavi pevanjem.

Prvi put je zapevao na audiciji pevača zabavne muzike, koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, da bi u narednom periodu pevao na igrankama i zabavama na Kalemgdanu, u Božidarcu.

Prelomni trenutak dogodio se 1958. godine u Nišu, kada je u pauzi između nastupa pevača zabavne i narodne muzike, Đorđe otpevao četiri pesme, među njima i „Zvižduk u osam“, koji je izazvao oduševljenje publike. Bio je prvi pevač zabavne muzike na prostoru Jugoslavije koji nije samo stajao za mikrofonom, već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku.

Prvi je pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u tadašnjoj Jugoslaviji, a velika zvezda je bio i u bivšem Sovjetskom Savezu – na stadionu „Lenjin“ u Moskvi šezdesetih godina, imao je petnaest uzastopnih koncerata, pevajući svake večeri pred petnaestak hiljada ljudi.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike i bio dobitnik velikog broja nagrada i priznanja.

Stariji Beograđani kažu da su zbog Marjanovića izbili i prvi ulični protesti u Jugoslaviji, kada mu nije dodeljena nagrada na festivalu “Zlatni mikrofon” u beogradskom Domu sindikata, 1961. godine. Revoltirana publika je napustila dvoranu, a Marjanović je sa krova jednog „fiće“, kod hotela „Moskva“, pred nekoliko hiljada ljudi, sam, bez orkestra i mikrofona, pevao “Zvižduk u osam“, „Milorda“ i druge pesme.

A publika će ga pamiti i po pesmama „Lazarela“, „Romana“, i „Moje ludo srce“.

Saučešće Vučića i Maje Gojković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Đorđa Marjanovića.

„Izuzetno me je pogodila vest o smrti Đorđa Marjanovića, pevača koji je svojim jedinstvenim scenskim nastupom obeležio jednu od najlepših epoha naše muzike. Njegovi brojni hitovi se i danas pamte, a svestrana umetnička ličnost upečatljivo ostaje u sećanju mnogih generacija. Izražavam najdublje saučešće porodici, kolegama i poštovaocima njegove muzike“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković takođe je uputila telegram saučešća.

„Sa velikom tugom primila sam vest o smrti legende naše muzičke scene. U ovom tužnom trenutku, u ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime izražavam iskreno saučešće“, navela je Gojković.

Rekla je da će Marjanovića pamtiti kao velikog muzičara, koji je uvek plenio pozitivnom energijom, osmehom i vedrinom na sceni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare