Preminuo frontmen benda The Specials

Showbiz 20. dec 202212:47 2 komentara
Reuters/Ki Price/File Photo

Teri Hol, pevač britanskih ska velikana The Specials, preminuo je u 63. godini, objavili su članovi njegovog benda.

„S velikom tugom objavljujemo da je nakon kratke bolesti umro Teri, naš prijatelj, brat i jedan od najbriljantnijih pevača, autora pesama i tekstopisaca koje je ova zemlja ikada proizvela“, objavili su na Tviteru.

Hol se bendu pridružio 1977. u svom rodnom gradu Koventriju u centralnoj Engleskoj. S rasno mešanim članovima i zvukom inspiriranim Jamajkom, The Specials su u vremenu rasnih napetosti postali simbol novog britanskog multikulturalnog identiteta.

„The Specials su bili proslava osnaživanja britanske kulture imigracijom s Kariba“, napisao je na Tviteru muzičar Bili Brag, koji je bio deo istog talasa izvođača.

„Ponašanje njihovog pevača na pozornici krajem sedamdesetih bilo je podsetnik da su bili ozbiljni u izazivanju naše percepcije toga ko smo“, dodao je.

Hol je bio poznat po svom „lenjom“ nastupu i bezizražajnom buljenju u televizijske kamere dok je ostatak benda skakutao iza njega.

Njihova pesma „Too Much Too Young“, kritika tinejdžerske trudnoće, 1980. je dospela na prvo mesto na britanskoj listi singlova, a taj uspeh su ponovili iduće godine, sa pesmom „Ghost Town“, prosvtestom protiv urbanog propadanja pod vladom tadašnje premijerke Margaret Tačer.

Hol je napustio bend 1981. kako bi osnovao drugu grupu, Fun Boy Three, s još dva bivša člana. Grupi se kasnije ponovo pridružio i nastavio je da nastupa s njima, poslednji put ove godine.

Komentari (2)

Vidi sve komentare