Preminuo tekstopisac brojnih kafanskih hitova

Showbiz 02. mar 202412:14 10 komentara
harmonika narodna muzika
Shutterstock/Evannovostro/Ilustracija

Miodrag Ž. Ilić, poznati tekstopisac brojnih hitova narodne muzike, preminuo je u 74. godini.

Ilić je, kako piše Telegraf, preminuo 29. februara 2024. godine, a sahrana će se održati u utorak u 11 časova na groblju Orlovača.

Miodrag Ž. Ilić je rođen 24. oktobra 1950. u Šapcu. Bio je poeta, matematičar, šahista, ekonomista, marketinški stručnjak, ali i svedok i stvaralac istorije narodne muzike.

Svojim stihovima je podigao stotine pevača i kompozitora, nekoliko diskografskih kuća, naročito Diskos i Diskoton.

Miodrag Ž. Ilić je jedan od rekordera po broju snimljenih pesama i hitova: „Božanstvena ženo“, „Lepotica grada“, „Dobro veče izgubljena nado“, „Plavo oko, plakalo je“, „Oj, jarane, jarane“, „Bolna ti ležim“, „Hej, kafano, neću više“, „Verna u ljubavi“, „Stani da se pozdravimo“, „Dođi pod moj prozor“, „Ne zaboravi ovaj grad“, „Dajte mi da živim“, „Ružo moja najmiliji cvete“, „Svirajte mi za Željanu“, „Idi, široko ti polje“, „Moj život je moje blago“, „Moja dušo čista“, „Rodio se sin, mali gospodin“, „Dve smo sestre, dve sudbine“, „A gde smo ja i ti“, „Budi mi prijatelj“, „Kome naša ljjubav smeta“, „Volimo se, al’ se ne viđamo“, „Plitak potok, a voda duboka“, „Ti si moja šljiva ranka“, „Putuješ svetom, al’ Bosne nema“, „Bol do ludila“…

„Snimao sam mnogo, a nikad u životu nisam nudio svoje stihove kao neku robu na pijaci. Snimio sam oko 4.000 pesama sa mojim potpisom, sarađivao sa 150 kompozitora i preko 300 pevača – dovoljno za jedan život. I pesma je rezultat druženja, atmosfere, saradnje i dogovora. Ako se ne spoje energije, tu ne pomaže i najveća pijaca i najveći honorar. Jednostavno, ne prihvatam da učestvujem na estradnom buvljaku, iako sam ekonomista po struci“, govorio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare