Preminuo uticajni avangardni režiser Kenet Anger

Showbiz 24. maj 202323:40 1 komentar
Freeimages/mrwojcie

Uticajni američki avangardni filmski režiser Kenet Anger koji je prkosio seksualnim i religioznim tabuima u kratkim filmovima kao što su "Scorpio Rising" i "Fireworks", kao i u svom andergraund klasiku "Hollywood Babylon" u kojem je izneo najgore tračeve o filmskim zvezdama, preminuo je u 96. godini.

Anger je preminuo prirodnom smrću 11. maja u u Kaliforniji, rekao je za Asošijetid pres njegov predstavnik Spenser Glesbi.

Malo ko je tako smelo i maštovito kopao po zabranjenim delovima kulture i svesti kao Anger, među čijim obožavaocima su filmski stvaraoci poput Martina Skorsezea i Dejvida Linča do rok zvezda kao što su Kleš i Rolingstonsi.

Bio je među prvim otvorenim gej filmskim stvaraocima i pionir u korišćenju zvučnih zapisa kao kontrapunkta pokretnim slikama.

Daleko pre uspona panka i hevi metala, Anger je uz muziku prikazivao bajkere, sado-mazohizam, okultizam i nacističke simbole. Kada su se Seks pistols i Kleš pojavili na istom koncertu 1976. godine, iza njih su se prikazivali snimci iz Angerovih filmova.

Najveći komercijalni uspeh imao je s filmom „Hollywood Babylon“. Skandal i Holivud praktično su se zajedno razvili i Anger je sastavio izvanredan i često verovatno netačan kolaž od slika kobne saobraćajne nesreće Džejn Mensfild do naširoko osporavanih navoda da je glumica Klara Bou imala seks sa fudbalskim timom Univerziteta Južne Kalifornije.

Završen kasnih 1950-ih taj film je godinama bio zabranjen u SAD.

Pročitajte još

Komentari (1)

Vidi sve komentare