Sejo Sekson tuži RTS, Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića

Showbiz 06. jun 202313:49 99 komentara
Sejo Sakson, Stefan Milenković i Nele Karajlić
Filip Krainčanić/Nova.rs / N1 / HRT

Muzičar Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, podneo je tužbu protiv Radio-televizije Srbije, Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića zbog povrede autorskih prava.

Kako se navodi u pismu menadžmenta grupe Zabranjeno pušenje i Seje Seksona, muzičar je pre više od 15 dana ukazao na, kako je navedeno, brojne slučajeve zloupotrebe autorskih prava, ali se ona i dalje nastavlja.

„Iz tog je razloga jutros podneta tužba Višem sudu u Beogradu protiv Radio-televizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića“, saopšteno je.

POVEZANE VESTI

Kako se dodaje, 21. juna 2022. Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom „Rock el Clasico“. „Pritom su bez ikakvog obaveštanja autoru pesama Seji Seksonu neovlašćeno, nakaradno i kičerajski potpuno izmenili prvobitni duh dela i na taj način izveli pesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi, Ibro Dirka“, naveli su.

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i grubo zloupotrebili autorsko delo, tvrde iz menadžmenta Seja Seksona.

„Istovremeno su Radio-televiziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i taj je snimak naknadno Radio-televizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitovala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal i monetizovala, što znači da trenutno Radio-televizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje finansijsku dobit korišćenjem ukradenog autorskog dela“, kaže se.

I dodaje:

„Pregledom snimka može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su učestvovali u realizaciji snimka, od izvođača, tehničara, kamermana… Jedini koji nigde nije spomenut je upravo Sejo Sekson, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta… Pesama Seje Seksona, potpuno prearanžiranih i korišćenih bez ikakvog obaveštenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Jedan od snimaka istog programa, dvojca Milenković-Karajlić, na kojima se, opet bez dozvole autora, te bez navođenja autorstva u potpisu, neovlašćeno prodaje i koristi autorsko delo“.