Slavna italijanska glumica u 96. godini okušava sreću u politici

Showbiz 19. avg 202212:45 4 komentara
Jean Baptiste Lacroix / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Italijanska glumica Đina Lolobriđida (95) odlučila je da ponovo okuša sreću u politici i da se kandiduje za Senat na sledećim opštim izborima koji će se održati u toj zemlji 25. septembra. Ona uverava da se u ovu izbornu avanturu upustila jer joj je dosadilo da gleda kako se „političari međusobno svađaju, a da nigde nisu stigli”. „Sve dok imam energije, koristim je za važne stvari, posebno za moju zemlju“, objasnila je.

Filmska zvezda je svoju kandidaturu objavila samo mesec dana nakon svog 95. rođendana, piše „El Pais“.

Lolobriđida je u intervjuu listu Korijere dela sera objasnila zašto se učila na ovaj politički korak i obećala je da će se, ako bude izabrana, boriti „da narod odlučuje, od zdravlja do pravde“.

„Italiji je loše, želim da uradim nešto dobro i pozitivno“, kazala je.

Takođe je istakla da je njena inspiracija osnivač Indije Mahatma Gandi „zbog njegovog načina na koji je radio stvari“ i za njegovu doktrinu o nenasilju, i otkrila je svoju bliskost sa Indirom Gandi, ubijenom indijskom premijerkom.

Karijera Lolobriđide nije bila svedena samo na mali i veliki ekran, a ovo nije prva politička avantura. Nakon što se 1997. povukla iz sveta kinematografije, odlučila je da izađe na evropske izbore 1999. sa demokratama Romana Prodija. Uprkos svojoj slavi glumica nije dobila dovoljno glasova da predstavlja Italiju u Evropskom parlamentu. Morala je da se zadovolji time što je imenovana za ambasadora dobre volje od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).