Slomljena gitara Noela Galagera prodata za 300.000 evra

Showbiz 18. maj 202216:07 1 komentar
REUTERS/Benoit Tessier

Crvena električna gitara "Gibson" iz 1960, koju je koristio Noel Galager, zvezda benda Oasis, a frontmen grupe, njegov brat Lijam ju je slomio 2009. nakon svađe pre jednog od nastupa u noći kad se grupa razišao, prodata je na aukciji u Parizu za 300.000 evra.

Mediji pišu da je Lijam gitaru slomio iza pozornice, a muzički stručnjaci i aukcijska kuća ističu da je to bio jedan od “kultnih trenutaka” u istoriji roka.

Lijam je crvenu „Gibson“ gitaru razbio u naletu besa na festivalu u francuskoj prestonici 2009, malo pre nego što je bend trebalo da izađe na pozornicu.

Kasnije ju je popravio jedan francuski proizvođač violina i gitara.

Engleski pevač, tekstopisac i muzičar je certifikatom potvrdio da je gitaru slomio njegov brat. Noel Galager je bio posebno vezan uz ovaj instrument, s obzirom na to da je brojne tekstove i melodije komponovao baš uz ovaj model „Gibsona“.

„Ova ‘Gibsonica 355’, serijski broj A34884 iz 1960. bila je gitara koju je Lijam Galager razbio u Parizu 2009. u noći kada se raspala grupa Oasis. Bila je to moja omiljena gitara na kojoj sam komponovao brojne pesme”, napisao je Noel Galager u belešci koja ide uz gitaru.

Grupa Oasis osnovana je u Mančesteru 1991, a vrhunac slave doživela je 1990-ih hitovima poput “Don’t Look Back In Anger” i “Wonderwall”.

Ali, zloglasne svađe braće Galager rezultovale su raspadaom benda nakon što su međusobne netrpeljivosti kulminirale na festivalu Rock en Seine u Parizu, zbog čega je Noel napustio grupu.