SOKOJ: Ne dugujemo Branimiru Štuliću ništa, nije naš član

Showbiz 06. mar 202111:34 14 komentara
Printscreen

Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj) saopštila je da ne duguje nikakav novac frontmenu nekadašnje grupe "Azra" Branimiru Štuliću jer nije njen član.

„Branimir Štulić je istupio iz članstva u organizaciji Sokoj u septembru 1981. godine i tom prilikom mu je saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo od 1. januara 1982. godine“, navodi se u saopštenju Sokoja, povodom teksta na Štulićevom Jutjub kanalu da od te organizacije potražuje više miliona evra.

Dodaje se da nakon napuštanja Sokoja, Štulić nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava.

„Punih 39 godina ni po osnovu direktnog članstva, niti po bilateralnim ugovorima sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog prava autorski repertoar Štulića ne spada u repertoar koji zastupa organizacija Sokoj“, navedeno je u reagovanju Sokoja.

Sokoj ili bilo koja druga organizacija, kako se dodaje, nisu mogli dati dozvolu za korišćenje Štulićevih dela, odnosno datim dozvolama njegova dela nisu bila obuhvaćena što znači da bi autor morao sa svakim pojedinačnim korisnikom, gde zakon dozvoljava, za svaki posebni način korišćenja odvojeno da reguliše svoja prava i eventualno potražuje naknadu.

Ističe se da zbog toga Sokoj, niti bilo koja druga organizacija nisu mogli da ubiraju naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćeni tantijemi na ime Štulića.

Prethodno su mediji u Srbiji i regionu preneli da se nekadašnji frontmen Azre, oglasio na svom jutjub kanalu PetrovicPetar, navodeći da SOKOJ decenijama zarađuje na njegovoj muzici, a da on od toga nema ništa.

Na jutjub kanalu optužbe

Sve je počelo 1981. kad je Štulić izašao iz SOKOJ-a jer više nije hteo preko tog udruženja da štiti svoja autorska prava, navode mediji. On je kritikovao i hrvatski ZAMP a, kako pišu hrvatski portali, samo od Croatia Recordsa ranije je tražio 25 miliona evra.

Nakon dužeg vremena to je pitanje ponovo pokrenuo na jutjub kanalu PETROVICPETAR te u opširnoj objavi izračunao koliko novca mu do sad Sokoj navodno duguje.

„Ja nisam od SOKOJ-a primio ni dinara u celokupnom životu. Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50.000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam video, a sledeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radio–difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inostranstvu (koja su daleko platežnija)“, navodi se u tom postu.

„Produžili sve do 1994, kad ste me u zamenu za hrvatsku ‘Oluju’ predali ZAMPU (vidi se da radite za istog gazdu), dakle, tu ste me svake godine oštetili za milion evra, jer, premda ste znali da ja nemam ništa s vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ i, naravno, moji radio–difuzni prihodi su se slivali u vaše kofere, a upravo je to i razlog vašem podmetanju nepostojećih web licenci na moje pesme, content ID–a i drugih lažnih i neistinitih podataka. Sami ćete lako izračunati koliko tih trinaest godina po milion evra iznosi, dodatno kamati. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, ’80. i ’81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grehe koji se očito protežu od ’94. sve do današnjih dana, još 26 miliona, dakako sa kamatama, dok bezočnost vašeg “poslovanja” nema cenu, pa ću je otpisati“, zaključio je.

Hrvatski ZAMP je još pre nekoliko godina, pišu hrvatski mediji, reagovao na ovakve optužbe navodeći da je Štulić „izlaskom iz sistema kolektivne zaštite autorskih prava preko društva SOKOJ istupio iz sistema kolektivne zaštite na svetskom nivou“.

Takođe su naveli da se on vodi kao „autor izvan sistema kolektivne zaštite i na njegovo se ime ne prikupljaju nikakve naknade“.

„Branimir Štulić dakle ne želi da ostvaruje svoja prava preko bilo kojeg udruženja za kolektivno ostvarivanje prava u svetu. Da bi to napravio, on niti ne treba biti član npr. HDS ZAMP-a – treba biti član bilo kojeg sestrinskog društva za kolektivno ostvarivanje prava u svetu – ako želi i holandskog društva BUMA/STEMRA. Ali on to jednostavno ne želi. Dakle, prema izboru samog Štulića, HDS ZAMP ne naplaćuje naknadu za korišćenje njegovih prava. Ne postoje nikakva sredstva ni ‘Štulićev novac’ koja bi administrativni aparat HDS ZAMP-a zadržavao ‘za sebe'“, napisali su tada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare