Šta se sve do sada zna o ubistvu Tupaka Šakura?

Showbiz 30. sep 202310:18 9 komentara
Timothy A. Clary/AFP

Nakon 27 godina moglo bi doći do razrešenja najmisterioznije smrti u istoriji muzike - ubistva Tupaka Šakura.

Danas je uhapšen Duan Davis, ujak glavnog osumnjičenog Orlanda Andersona, člana bande Krips, s kojim se Tupak nekoliko meseci pre smrti fizički obračunao.

Anderson je ubijen godinu i po dana nakon Tupaka, te je zauvek ostao samo „osumnjičen“, piše Index.hr. 

Bio je petak, 13. septembar 1996. godine. Nakon boks meča između Majka Tajsona i Brusa Seldona u MGM Grandu u Las Vegasu nepoznati napadači ispalili su 13 metaka u automobil u kojem su se nalazili tada 25-godišnji Šakur i njegov prijatelj, saradnik i suosnivač izdavačke kuće Death Row Records, Marion Sudž Najt.

Tagnju/AP Photo/Frank Wiese

Odmah nakon događaja krenule su brojne teorije oko toga šta se dogodilo.

Te teorije nastavile su se do danas. Spominjalo se mnogo toga – od običnog mafijaškog obračuna, preko muzičkog sukoba koji se oteo kontroli pa sve do likvidacije od strane vlade. Naravno, ima i onih koji i danas tvrde da je Tupak još živ te da se radi samo o bekstvu.

Ko je Dejvis i šta tvrdi?

Godine 2018, danas uhapšeni Duan Dejvis, Andersonov ujak, u dokumentarcu „Unsolved“ izjavio da je bio u autu iz kojeg je Tupak upucan. Odlučio je da to prizna jer je u to vreme saznao da boluje od raka.

Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Odbio je da imenuje druge osumnjičene u automobilu, ali je potvrdio da je osoba koja je pucala zaista bio njegov nećak, te da je razlog bila osveta.

Godinu dana kasnije, u svojoj knjizi „Compton Street Legend“ iz 2019, Dejvis je opisao svoje aktivnosti u bandi South Side Compton Crips i ponovio da je bio u belom kadilaku koji je stao uz crni BMW u kojem se Šakur nalazio 7. septembra 1996. godine, kada je upucan.

Dejvis je u memoarima otkrio i da je prvi put prekinuo zavet ćutnje 2010. godine tokom razgovora s policijom.

U to je vreme imao 46 godina i suočavao se s doživotnom robijom zbog optužbi za dilavanje droge. Zato je, kaže, pristao da razgovara o Tupakovom ubistvu, kao i o pucnjavi na njegovog rivala, Bigija Smolsa, poznatog kao Notorious BIG, šest meseci kasnije.

„Ponudili su mi da me puste ako otkrijem istinu o tim događajima. Obećali su da će obustaviti optužnicu“, dodao je.

U to su vreme oba ubijena repera bila u središtu rivalstva između istočne i zapadne obale koje je zapravo definisalo američku hip-hop scenu sredinom 1990-ih.

I, prema Dejvisovoj priči, čini se da je to presudilo Šakuru i kasnije Bigiju.

Detektiv godinama tvrdio da je Dejvis bio u automobilu

Greg Kading, penzionisani policijski detektiv iz Los Anđelesa koji je proveo godine istražujući ubistvo Šakura i napisao knjigu o tome, danas je samo kratko rekao da nije iznenađen Dejvisovim hapšenjem.

Kading je 2016. godine, u dokumentarcu „Murder Rap“, optužio P. Didija (Šona Kombsa), Bigijevog partnera u to vreme, da je upravo on za milion dolara unajmio članove bande Krisp da ubiju Šakura i Najta. To mu je, tvrdio je čitavo vreme, tokom policijskog intervjua ispričao danas uhapšeni Dejvis (baš kao što tvrdi i sam Dejvis u svojim, gore spomenutim, memoarima).

Kading je tvrdio i da je preživeli Sudž u odmazdi za Tupakovo ubistvo, šest meseci kasnije, unajmio jednog člana suparničke bande da ubije Bigija Smolsa za samo 13.000 dolara.

Povezane vesti