Sting: Demokratija u velikoj opasnosti, rat u Ukrajini apsurd zasnovan na laži

Showbiz 31. jul 202214:12 komentara
Tanjug via AP Photo/Arnulfo Franco, File

Britanski muzičar Sting prekinuo je nakratko u subotu uveče koncert u Varšavi, kako bi upozorio svoju publiku da je demokratija napadnuta širom sveta i kako bi osudio rat u Ukrajini, za koji je kazao da predstavlja apsurd zasnovan na laži.

Zamolio je popularnog poljskog glumca Maćeja Štura da izađe na binu i prevede njegovu poruku da je demokratija u velikoj opasnosti da bude izgubljena ako je ljudi ne budu branili.

Pročitajte još

„Alternativa demokratiji je zatvor, zatvor uma. Alternativa demokratiji je nasilje, ugnjetavanje, zatvor i ćutanje“, rekao je Sting.

Muzičar (70) je tu poruku uputio u Poljskoj, zemlji koja se graniči sa ratom pogođenom Ukrajinom. Poljska je postala utočište za više Ukrajinaca nego bilo koja druga zemlja.

„Rat u Ukrajini je apsurd zasnovan na laži. Ako progutamo tu laž, laž će nas pojesti“, rekao je Sting.

Publika na Nacionalnom stadionu u Varšavi je ovacijama pozdravila Stingove reči, a posebno snažnim aplauzom je pozdravila njegove reči da je demokratija nešto neuredno i frustrirajuće, ali da se za nju ipak vredi boriti.

Nakon govora, Sting je koncert nastavio pesmom „Fragile“, u čijem tekstu se, između ostalog, navodi da „ništa ne dolazi od nasilja i ništa nikada nije moglo“.