Stiven Spilberg ovaj film Toma Henksa smatra „revolucionarnim“

Showbiz 16. maj 202413:41 3 komentara
Official trailer/Presley Ann / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Skoro svaki reditelj ima svog omiljenog glumca sa kojim najviše voli da radi. Za Žan-Pjera Melvila to je Alen Delon, za Martina Skorsezea to su Robert de Niro i Leonardo Dikaprio, a za Stivena Spilberga malo je glumaca sa kojima je legendarni reditelj blizak kao Tom Henks.

Tom Henks je radio sa Spilbergom na pet briljantnih filmova. Glumio je u klasiku iz Drugog svetskog rata iz 1998. Spasavanje redova Rajan, zatim u Uhvati me ako možeš, Terminal, a pojavio se u fimovima Bridge of Spies i The Post.

Međutim, nijedan od ovih filmova nije toliko drag Spilbergu kao Filadelfija iz 1993. u režiji Džonatana Demea. Naime, Spilberg je svojevremeno izjavio da je ovo film za koji se kaje što nije režirao, prenosi Index.

U Filadelfiji, Henks je glumio advokata koji angažuje drugog advokata, Denzela Vošingtona, da mu pomogne da tuži svog bivšeg poslodavca koji ga je otpustio nakon što je saznao da je gej i da ima sidu. Tom Henks je za tu ulogu dobio Oskara za najboljeg glumca.

„Taj film je bio revolucionarno dostignuće u društvenom kontekstu i kontekstu tolerancije. Gledanje Filadelfije bilo je jedno od najdirljivijih iskustava koje sam doživeo gledajući film, ne samo zbog Henksovog nastupa, već i zbog njegovog opšteg sjaja“, objasnio je Spilberg.

Demeov film je bio jedan od prvih koji se otvoreno bavio epidemijom side i njenim homofobičnim posledicama, što je dovelo do nominacije za najbolji originalni scenario. Međutim, te godine pobedu u toj kategoriji odneo je film Klavir.

U to vreme slavni reditelj je radio na Šindlerovoj listi, filmu koji je osvojio 12 nominacija za Oskara i čak sedam zlatnih statua.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare