Tajanstveni samotnjak Bob Dilan

Showbiz 22. feb 202213:40 komentar
Bob Dilan
AFP/Hector MATA

Bob Dilan je najčešće opisivan kao jedan od najtajanstvenijih ljudi u rokenrolu. Medije nikada nije voleo, vrlo retko je pristajao na intervjue, a nekada, kada bi se i smilovao da popriča, često bi bio ciničan i neprijatan.

„Oblačim ga“, tako je odgovorio na pitanje šta radi sa svojim novcem.

Čuvena je i njegova izjava: „Kakva je korist od fanova? Ne možeš da jedeš aplauz za doručak!“

Hroničari beleže da je prvu ozbiljniju romantičnu vezu u životu muzičar imao sa umetnicom Suze Rotolo. Bio je toliko opčinjen da se svojim prijateljima poveravao kako je ona „najerotičnije stvorenje koje je video u životu“.

Ali, onda je sreo koleginicu Džoan Baez. Folk kantautorka je svedočila da kada je prvi put čula Dilana nije mogla da veruje da „nešto tako moćno može da iznedri neko ko liči na žabu…“

Ne samo da su dvoje kolega bili u romantičnoj vezi, već su zajedno pevali, išli na turneje, a Baezova se pojavljuje i u dokumentarcu „Renaldo and Clara“ koji je potpisao sa muzičar, kao video svedočanstvo koncertnog serijala „Rolling Thunder Revue“.

„Posle nesreće, konačno sam se probudio“

U julu 1966. godine umalo nije izgubio glavu. Bob Dilan je pao sa svog motora „trijumf tajger“ u blizini Vudstoka, međutim, nikada nije hospitalizovan, iako je tvrdio da je polomio nekoliko pršljenova u vratu. Povukao se tada iz javnosti i osam godina nije želeo da ide na turneje.

„Posle nesreće, konačno sam se probudio. Shvatio sam da ne želim više da radim za razne pijavice. Samo sam hteo da budem sa svojom decom“, rekao je svojevremeno.

Bob Dilan se u tajnosti oženio glumicom i modelom Sarom Lounds kada je imao 24 godine. Razveo se 1977. i iz tog braka ima četvoro dece. Bio je i u braku sa Kerolin Denis, koja mu je bila prateći vokal, i sa njom ima ćerku. Iako su u bračnoj zajednici bili od 1986. do 1992. javnost je za ovu vezu, ali i dete saznala tek 2001. godine kada je objavljena biografija „Down the Highway: The Life of Bob Dylan“ iz pera Hauarda Saunsa.

Kada je pre desetak godina ponovo zaglavio u bolnici zbog opasne infekcije srca uspeo je ovako da se našali: „Stvarno sam mislio da ću vrlo brzo videti Elvisa!“

Tužba za seksualni napad

Prošlog leta svet je zaprepastila tužba neimenovane žene pred sudom u Njujorku zbog navodnog seksualnog napada koji se desio pre gotovo šest decenija. Dilan je, kako stoji u tužbi, seksualno zlostavljao J. C, u periodu od šest nedelja između aprila i maja 1965, kada je ona imala samo 12 godina.

Pevač je „zloupotrebio svoj status da bi obezbedio alkohol i drogu za J.C. i u više navrata ju je seksualno zlostavljao“. Te tvrdnje Dilan je odbacio kao lažne, a njegov biograf pojasnio da ne mogu biti tačne jer se muzičar u to vreme nalazio na drugom kraju Amerike.

Zna se i da je Bob Dilan vegetarijanac, a živi danas samotnjačkim životom u Malibuu, u kući kraj okeana, što i ne čudi s obzirom na ove muzičareve reči: „Jedva živim sam sa sobom…“