Tarantino objasnio zašto mu smeta Harvi Kajtel u Taksisti

Showbiz 07. nov 202213:30 4 komentara
Odd ANDERSEN / AFP

Iako je više puta isticao kako mu je "Taksista" Martina Skorsezea jedan od omiljenih filmova, reditelj Kventin Tarantino je u svojoj novoj knjizi kritikovao odluku da se uloga makroa dodeli Harviju Kajtelu, uprkos tome što je u originalnom scenariju Pola Šredera taj lik bio Afroamerikanac.

Tarantino smatra da je u „Taksisti“ trebalo da se prikaže više interakcije između crnaca i glavnog lika Trevisa Bikla (Robert de Niro), kako bi se naglasilo da je reč o rasisti, prenosi NME.

PROČITAJTE JOŠ:

Proslavljeni reditelj u svojoj knjizi piše o liku Trevisa Bikla:

„Film prikazuje kako on vidi crne muškarce kao figure zlokobnog kriminala. Odbija ga svaki kontakt sa njima -treba ih se bojati ili u najmanju ruku izbegavati. A pošto film gledamo iz Trevisove tačke gledišta, to radimo i mi.”

Reditelj kritikuje to što su Pola Šredera „producenti i Kolumbija pikčers zamolili da promeni lik (makroa) Sporta iz crnog u belog, jer su rasni nemiri od pre nekoliko godina i dalje bacali dugu senku“.

Tarantino se dalje pita da li je moguće da je Kolumbija bila toliko bojažljiva prema provokativnom filmu poput „Taksiste“, pa sam sebi odgovara: „Dođavola, da. Više od trideset godina kasnije, Kolumbija pikčers je bila pakleno bojažljiva u pogledu reakcija na ‘Đangovu osvetu’.“

„Đangova osveta“ je Tarantinov anti-rasistički vestern iz 2012. godine, o odbeglom robu (Džejmi Foks) koji uz pomoć dr Kinga Šulca (Kristof Volc) spasava svoju suprugu (Keri Vašington) od okrutnog vlasnika plantaže (Leonardo Dikaprio).

Komentari (4)

Vidi sve komentare