Tina Tarner – šest decenija karijere, osam Gremija i zvezda na Bulevaru slavnih

Showbiz 24. maj 202322:20 29 komentara
REUTERS/Stefan Wermuth/File Photo

Tina Tarner imala je uspešnu karijeru dugu više od 60 godina i jedna je od najjprodavanijih izvođača svih vremena, osvojila je osam Gremi nagrada i ima zvezdu na Bulevaru slavnih.

Preminula je danas u 84. godini.

Ljubav prema muzici je razvijala odmalena, nastupajući kao dete u horu. Karijera joj počinje kada je upoznala pevača Ajka Tarnera, koji je nastupao u noćnim klubovima Sent Luisa 1957. Nakon što je ubedila Ajka da joj dozvoli da peva sa njim, postala je vokal u njegovom bendu.

Otprilike u to vreme je i prihvatila nadimak Tina. Godine 1960. Tarner je objavila svoj prvi singl, „A Fool For Love“. Ajk i Tina su sredinom ’60-ih godina podržali Rolingstonse na turneji i stekli slavne fanove među kojima su bili Dejvid Bouvi, Šer i Elvis Prisli…

Tokom sedamdesetih godina, zajedno su nastavili da nižu uspehe, ali se 1976. godine razilaze. Tina Tarner je kasnije otkrila da je Ajk bio nasilan, da je vređao, varao. U svojoj knjizi iz 1986. ispričala je potresnu priču o zlostavljanju i nasilju koje je doživela tokom braka sa Ajkom. Ona se sa samo dva automobila i prava na umetničko ime, vratila na muzičke staze kao solo.

REUTERS/Kevin Coombs, file

Superzvezda je postala u svojim četrdesetim godinama, sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada je većina njenih vršnjaka u muzičkom biznisu zapala u krizu. Njen album „Private Dancer“ bio je bestseler, a buntovna pesma „What’s Love Got To Do With It“ katapultirala ju je na vrhove svetskih top lista.

Među ostalim njenim ogromnim hitovima su „We Don’t Need Another Hero“ (1985), iz fima „Pobesneli Maks iza Gromovne kupole“, „The Best“, „Private Dancer“ i „Golden Eye“, tema za film „Zlatno oko“ (1995) iz serijala o Džejmsu Bondu, kao i obrada standarda Ala Grina (Al Greene) „Let’s Stay Together“ s kojim je 1983. godine pokrenula svoj povratak na scenu posle katastrofe sa Ajkom Tarnerom.

Tina Tarner je od 1978. do 2008. godine imala devet turneja.

Poslednje godine života provela je na svom imanju od 260.000 kvadratnih metara na ciriškom jezeru.

EUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

U svetskom vrhu je ostala, sa velikim brojem poštovalaca među rok zvezdama – počev od Mika Džegera, preko Dejvida Bouvija do današnjih zvezda kao što je Bijonse.

Njen život postao je osnova filma „What’s Love Got To Do With It“, brodvejskog mjuzikla i dokumentarca na HBO-u kojim se 2021. godine oprostila od javnog života.

Komentari (29)

Vidi sve komentare