Uloge zbog kojih je Džud Lo na vrhu Holivuda

Showbiz 21. mar 202320:43 5 komentara
Džud Lo,
AFP/Tommaso Boddi

Džud Lo, glumac iz Londona, danas je jedno od najvećih imena Holivuda. Bogatu karijeru počeo je kao tinejdžer is trpljivo gradio svoj put ka vrhu na kom se nalazi već godinama unazad.

Iako ga publika širom sveta pamti po holivudskim hit filmovima, Lo može da se pohvali i zavidnom karijerom na “daskama koje život znače”.

Pozorište je njegova velika ljubav

Dejvid Džud Lo rođen je 29. decembra 1972. godine u Londonu u učiteljskoj porodici. Gluma je, čini se, oduvek bila njegov izbor.
Već sa 15 godina bio je deo NTYM-a (National Youth Music Theatre) gde je igrao uloge u zapaženim predstavama ”Prljavo dete“ i „Najbrži sat u Univerzumu“, što je ujedno bila i njegova prva glavna uloga u životu.

Pročitajte još;

Sledeći pozorišni angažman bio je u teatru “Vest End” gde je dobio ulogu u predstavi “Grozni roditelji”. Ova uloga bila je pokazatelj sjajne karijere koja ga čeka, a za nju je i nominovan za dve prestižne nagrade za izuzetnog mladog glumca. Sledeći korak u njegovoj karijeri je Brodvej, gde je zaslužio nominacije za nagrade “Toni” i TWA”.
O njegovoj ljubavi prema pozorištu govori i činjenica da se maju 2009. godine vratio iz Amerike u London zbog glavne uloge u Šekspirovom „Hamletu“ u pozorištu „Vest End“ čiji je član bio u ranim danima svoje karijere.

Uloge koje su Džuda Loa lansirale na vrh

Na televizijskim ekranima pojavio se 1989. godine, ali do kraja devedesetih uloge na filmu su uglavnom bile manje zapažene. Istina, uloga u filmu “Šoping” koji je sniman 1994. godine donela mu je ljubav sa koleginicom Sejdi Frost sa kojom je dovbio troje dece, ali ključna godina za njegov uspon bila je 1997. Tada je dobio ulogu u filmu „Wild”, biografskom filmu o piscu Oskaru Vajldu, za koju je dobio nagradu za najperspektivnijeg mladog glumca.

Iste godine stao je pred kamere sa legendarnim Klintom Istvudom u filmu „Ponoć u vrtu dobra i zla“, a sarđivao je i sa Džonom Kjuzakom i Kevinom Spejsijem.

Možda njegova najpoznatija uloga usledila je 1999. godine u hit filmu “Talentovani gospodin Ripli“ u kom je glumio sa Metom Dejmonom, Gvinet Paltrou i Kejt Blanšet. Ovaj film bio je hit u bioskopima širom sveta, o čemu govori i činjenica da je zarada od ovog filma bila čak 130.000.000 dolara.

Nakon ova dva uspešna filma njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. Krajem 20. i početkom 21. veka snimio je brojne kultne filmove među kojima su “Neprijatelj na kapiji”, “Put u propast”, “Avijatičar”, “Alfi” i mnogi drugi.

Šerlok Holms i nominacije za Oskara

Njegovu karijeru obeležile su dve nominacije za Oskara za uloge u filmovima “Talentovani gospodin Ripli” i drami “Hladna planina”, gde je glumio rame uz rame sa Nikol Kidman i Rene Zelveger.

Još jedan zapažen projekat bio je romantičan praznični film “Holiday” u kom glumi rođenog brata Kejt Vinslet koji se zaljubljuje u Kameron Dijaz. Mlađe generacije prepoznaju ga i po ulogama doktora Votsona u filmovima o Šerloku Holmsu i papu iz planetarno popularne serije “Mladi papa”.
Svoj uspeh Lo je umeo i da unovči pa se tako 2006. godine našao se na spisku 10 najbogatijih holivudskih glumaca. Godinu dana kasnije francuska vlada proglasila ga je Vitezom umetnosti.

Pored glume, Lo se bavi i humanitarnim radom. Takođe, veliki je borac za prava životinja. Osnivač je nekoliko fondacija za pomoć deci širom sveta, ljudima koji su oboleli od raka i drugih teških bolesti.

Komentari (5)

Vidi sve komentare