Umro Geri Bruker, frontmen Procol Haruma i autor pesme „A Whiter Shade of Pale“

Showbiz 23. feb 202216:33 komentara
Tanjug/(AP Photo/Max Nash, File

Frontmen grupe Procol Harum i jedan od autora legendarne pesme "A Whiter Shade of Pale", Geri Bruker umro je u 76. godini, objavio je njegov bend.

Psihodelični rok bend najpoznatiji je po debitantskom singlu “A Whiter Shade Of Pale”, koji je šest nedelja bio broj jedan u Britaniji.

Pevač, klavirista i kompozitor Procol Haruma bolovao je od raka i “mirno je umro u svom domu”, objavljeno je na stranici benda.

Bruker je predvodio Procol Harum više od pet decenija, pevao i bio jedan od autora njihovih pesama na 13 studijskih albuma.

Godine 1977. “A Whiter Shade Of Pale” je zajedno s “Bohemian Rhapsody” grupe Queen proglašen najboljim britanskim singlom u tadašnjih četvrt veka.

Objavljena je 12. maja 1967. i odmah zauzela prvo mesto britanske top liste. Prefinjeni aranžman i neobični stihovi doneli su ovoj melodiji internacionalnu popularnost. Postoji više od 900 snimljenih verzija ove kompozicije, a u Velikoj Britaniji ona nosi titulu najčešće izvođene pesme na javnim mestima.

Procol Harum je 2008. ušao u Kuću slavnih rokenrola.

Kraljica je Brukera 2003. proglasila vitezom, a on je u karijeri sarađivao i gostovao na samostalnim albumima Erika Kleptona i svih članova Bitlsa, osim Džona Lenona.