Smrt Virdžila Abloa – modni svet u neverici

Showbiz 01. dec 202110:06 > 14:30 3 komentara
Alexander Tamargo / Getty via AFP

Virdžil Ablo, uticajni modni dizajner i prvi čovek kreativnog dela pariske modne kuće Luj Viton, preminuo je u 41. godini. Odlazi kao jedan od najvećih modnih inovatora u poslednjih nekoliko decenija.

Modni svet i par dana nakon smrti oplakuje tragično preminulog dizajnera Virdžila Abloa, umetničkog direktora kolekcije muške odeće Luj Vitona i osnivača brenda „Off-White“, koji je preminuo u 41. godini nakon što se u tajnosti borio sa retkim, agresivnim oblikom raka – srčanim angiosarkomom, retkim tipom primarnog malignog (kancerogenog) tumora koji se javlja u srcu, a sa kojim se Virdžil borio u tajnosti još od postavljene dijagnoze 2019. godine, podvrgavajući se brojnim tretmanima.

Modni svet na ovaj način nije bio uzdrman od ubistva Đani Versaćija 23. jula 1997. godine u Majamiju. Sa druge strane on takođe isto toliko dugo nije bio ni tako unison i ujedinjen. Ne postoji modna kuća koja se od njega nije oprostila preko društvenih mreža, ostavljajući stara rivalstva i kompetetivnost daleko iza sebe. Versace, Celine, Gucci, Nike, Dior, Balenciaga, Burberry, Givenchy, niz nema kraj.

FRANCOIS GUILLOT / AFP

Nekako se na ovaj omaž njegovih kolega prirodno nadovezuje i jedna njegova rečenica, da je „moda je jedno od najvećih sredstava za spajanje muzike, umetnosti, arhitekture, dizajna, tipografije, dovoljno široko platno da dotakne sve različite stvari koje me zanimaju.”

Zaboravio je da spomene solidarnost i empatiju, ali značenje ove dve reči javnost je zaista spoznala tek posthumno. Toliki je trag ostavio čovek od samo četrdeset i jedne godine, koji je uličnu i visoku modu uvezao na način koji pre njega gotovo da nije bio zamisliv.

Nije slučajno često potencirao da je jedina stvar koju tržište luksuza treba da razume je da se kultura promenila, i da je luksuz po standardu 17-ogodišnjaka potpuno drugačiji od luksuza njegovih roditelja. Ta verzija luksuza postala je ulična odeća.

Virdžil je 2012. osnovao „Off-White“ (pre nje i kompaniju Pyrex Vision), italijansku luksuznu modnu marku koja je postala omiljena među poznatim ličnostima. Godinu dana kasnije, Ye (Kanje Vest) ga je angažovao da bude njegov kreativni partner. Njih dvoje su bili dugogodišnji saradnici i čak su zajedno bili na stažu u Fendiju 2009, bez ikakvih preteranih privilegija ili naglašenog uvažavanja.

Radili su sve ono što rade i svi drugi internisti. Upravo tada je i stvorena iskra koja će kasnije da se upali u obliku saradnje sa Luj Vitonom, jer ga je tih godina na svom radaru zapazio Majkl Burk, tadašnji prvi čovek čuvene pariske modne kuće.

U martu 2018., Virdžil je ušao u istoriju kao umetnički direktor kolekcije muške odeće Luj Vitona, postavši prvi Afroamerikanac na takvoj poziciji, naveo je „The New York Times“. Ovaj, gotovo revulucionarni presedan, otvorio je vrata, i popločao puteve jednakosti i iste šanse i drugima, kako u umetnosti tako i u dizajnu.

Taj smisao da gradi, i simbolično i edukaciono potekla je iz njegove pasije ka arhitekturi, koja se preplitala sa muzikom. Završio je master iz gore spomenute oblasti na Institutu za tehnologiju Ilinoja.

Njegova sreća, za razliku od drugih kreativaca leži u tome što je odmah opažena. Dok je radio u malom print šop studiju u Čikagu, Kanje Vest ga je osetio, ponudivši mu da zajedno rade na reklamnim proizvodima i grafici za njegov sada već legendarni album Graduation. Kasnije su se vrata otvarala sama, a padale su i mnoge ograde.

Skoro da ne postoji velika modna kuća koja nije bila u nekom vidu kolaboracije sa njim, uključujući i Ikeu, a njegova estetika pomno je praćena i kroz sferu poznatih ličnosti. Haljina koju je napravio za Hejli Biber, koju je ona nosila na venčanju sa Džastinom Biberom, radnog imena “till death do us part”, na Instagramu je dobila skoro pet miliona lajkova.

“Pravim stvari, a njihovo definisanje prepuštam drugima” Virdžil Ablo

Ablo se nije libio da kroz svoju garderobu komunicira i politički, ne hajući za korektnost. Ova dostignuća su ga i dovela do istorijskog mesta u sadašnjim i budućim modnim hronikama, stoga ne čude i brojne nagrade koje je dizajner požnjeo u modnoj industriji, uključujući i Gremi 2011. za rad sa Kanje Vestom i Džej Zijem, GQ nagradu za najboljeg dizajnera, i mnoge druge nagrade.

Iza njega su ostali supruga Šenon Ablo, deca Lou Ablo i Grej Ablo, njegova sestra Edvina Ablo, roditelji Ni i Junis Ablo i brojni dragi prijatelji i kolege, ali i milioni poštovalaca njegovog rada, kreacije, hrabrosti i inventivnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare