Vupi Goldberg suspendovana iz emisije koju vodi zbog izjave o holokaustu

Showbiz 02. feb 202209:15 > 09:16 44 komentara
Vupi Goldberg
Tanjug / Charles Sykes/Invision/AP

Američka glumica Vupi Goldberg suspendovana je na dve nedelje iz emisije "The View" koju vodi na televiziji ABC, jer je dan ranije tvrdila da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, objavila je rukovodilac odeljenja za vesti Kim Godvin.

Uprkos tomu što se 66-godišnja Goldberg dvaput izvinila zbog izjave koja je izazvala bes i kritike javnosti, najpre u ponedeljak u emisiji „The late Show“, a potom ponovo u sledećoj emisiji „The View“ u utorak ujutro, predsednica ABC News je pojasnila da smatra da to nije dovoljno.

„Odmah stupa na snagu – suspendujem Vupi Goldberg na dve nedelje zbog njenih pogrešnih i štetnih komentara. Iako se Vupi izvinila, zamolila sam je da izdvoji malo vremena te da razmisli i shvati kakav uticaj mogu imati njene izjave. Svi zaposleni solidarni su s našim jevrejskim kolegama, prijateljima, porodicama i zajednicama“, napisala je Godvin na Tviter nalogu TV kanala ABC za odnose s javnošću.

Tema holokausta pokrenuta je u emisiji kada se raspravljalo o odluci škole u Tenesiju da iz nastavnog programa izbaci roman iz 1986. „Maus: A Survivor’s Tale“, koji govori o nacističkim logorima iz Drugoga svetskog rata.

Goldberg je, između ostalog, rekla da holokaust nema veze s rasizmom.

„Radi se o nadmoći belaca. Oni su počinili zločine nad Jevrejima i Romima“, kazala je njena koleginica Ana Navaro, na šta je Goldberg rekla da se radi o „dve grupe belaca“.

Njeno je mišljenje razbesnelo mnoge.

„Vupi, tvoje je mišljenje pogrešno. Holokaust je bio rezultat sistemskog nacističkog uništavanja jevrejskog naroda. Nacisti su smatrali da su Jevreji inferiorna rasa“, napisao je na Tviteru Džonatan Grinblat, direktor Jevrejske organizacije za borbu protiv mržnje Anti-Defamation League.

Megan Mekejn, koja je nekad bila jedna od voditeljki „The View“ je napisala: „Antisemitizam je otrov koji se sve više opravdava u našoj kulturi, a samim tim i na televiziji.“

„U emisiji sam rekla da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, već da je reč o ‘čovekovoj nečovečnosti prema čoveku’. Trebala sam reći da se radilo o obema ovim stvarima. Jevrejski je narod širom sveta uvek imao moju podršku i tako će i ostati. Žao mi je zbog boli koju sam prouzrokovala“, rekla je u izvinjenju Goldberg.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare