Zbog filma „Openhajmer“ profitirali i stanovnici Los Alamosa

Showbiz 03. mar 202408:30 0 komentara
Unsplash/Jo Van de kerkhove

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana, koji je već zaradio milijardu dolara, nije napunio samo džepove direktora holivudskih studija već i doneo neočekivanu dobit stanovnicima grada Los Alamosa.

Film koji govori o izumu atomske bombe jedan je od favorita na ovogodišnjoj dodeli Oskara 10. marta.

Veći deo radnje odvija se u gradu Los Alamosu, izgrađenom blizu tajne labiratorije u Novome Meksiku podignutom na predlog fizičara Dž. Roberta Openhajmera.

Wikipedia/Los Alamos National Laboratory

Otkad je film počeo da se emituje prošpg leta turisti hrle na mesta poput Oppenheimer House i Fuller Lodge, gde su nuklearni naučnici „partijali“ da bi proslavili svoj uspeh – izradu atomske bombe.

Gradske vlasti kažu da je broj posetilaca tokom prošle godine porastao za 68 odsto.

„Još prošlo proleće uočili smo priliv velikog broja ljudi i pre nego što je film stigao u bioskope“, rekla je Keti Anderson, turistički vodič lokalnoga istorijskog društva, čiji su zaposleni morali da utrostruče broj dnevnih obilazaka.

Vrlo zamršen odnos

No odnos između Los Alamosa i Openhajmera, kog u gradu još uvek od milja zovu „Opi“, pomalo je komplikovan.

Turistički procvat mogao bi pomoći u prikupljanju dva miliona dolara potrebnih za obnovu stogtodišnje kuće u kojoj su živeli Openhajmerovi, a preko su joj potrebne brojne popravke.

„Openhajmer je bio poznat po svojim martinijima i po tome što je bio vrlo gostoljubiv domaćin. Mnogo se istorije dogodilo upravo u ovim prostorijama“, rekao je istoričar Nacionalne laboratorije Los Alamosa, Nik Luis.

Istovremeno se ne može pobeći od činjenice da su razaranja i smrti koji su izazvani atomskom bombom osmišljeni u ovom gradu.

U Los Alamosu i danas u istoj laboratoriji pod visokim bezbednosnim merama radi oko 15.000 naučnika i ostalog osoblja.

Kako je u filmu prikazano na kraju je i Openhajmer postao vrlo glasan kritičar širenja nuklearne tehnologije za vreme Hladnog rata.

Kasnije je i sam priznao da je on „odgovoran za uništenje toga prekrasnog mesta“.

„Ovo nam govori da je i on bio čovek s manama, čovek koji je pravio pogreške. Bio je vrlo komplikovan. Bio je vrlo promišljen i mislim da je Nolan vrlo precizno opisao te njegove osobine“, rekao je Luis.

Uprkos svemu Nolanova odluka da brojne scene snimi upravo u zgradama Los Alamosa u kojima su se i dogodile i u stvarnom životu, izazvala je veliko oduševljenje među stanovništvom grada.

A interes za Los Alamosom je postao toliko velik da je turistima sve teže da rezervišu sto u jednome od malobrojnih restorana u gradu.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!