Veličković: Epidemija malih boginja se tek zahuktava

Zdravlje 03. jan 201817:14 > 17:23
N1

U Srbiji i druga žrtva epidemije malih boginja - preminuo je dvogodišnjak za čiji su se život danima borili lekari niške Dečje klinike. Epidemiolozi upozoravaju da veliki broj nevakcinisanih i dalje predstavlja potencijalnu opasnost.

„Ako znamo da, prema našoj analizi, od dece koja su rođena od 2003. godine do 2016. godine, koja podležu vakcinaciji, da je bilo 7.000 nevakcinisanih, onda možete misliti kolika je brojka onih koji su potencijalno ugroženi. Ako tom broju dodamo one koji su primili samo jednu dozu vakcine, a vakcinalni imunitet je ograničenog trajanja, onda možete misliti kolika opasnost vreba, jer epidemija se tek zahuktava“, kaže Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dečak star dve godine preminuo je u Nišu. On je 12 dana bio na aparatima za veštačko disanje zbog upale pluća koja je bila posledica komplikacija malih boginja. Od novembra, kada je sa četrnaestoro obolelih proglašena epidemija, broj zaraženih malim boginjama sada se popeo na 102, a pod sumnjom je više od dve stotine pacijenata u Nišu.