Znaci koji ukazuju da vam je telo puno toksina

Zdravlje 10. jan 201814:42 > 23:40
Shutterstock

Toksini iz hrane i pića nagomilavaju se u telu, ali i kroz kožu i vazduh koji udišemo. Kada je ta količina prevelika, telo pati i pojavljuju se brojni simptomi. Tada je telo potrebno očistiti.

1. Žudnja za šećerom

Ishrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se organizam ponaša kao da je na vožnji rollerkosterom jer naglo podiže i spušta šećer u krvi i utiče na hormon leptin (odgovoran za glad) što rezultira time da ljudi posežu za nezdravom hranom. Nakon detoksa organizam će se oporaviti, hormoni vratiti u normalu i onda možete početi jesti nutritivno bogate namirnice.

2. Probavne smetnje

Ovo je jedan od očitih znakova da je telu potreban detoks. Zatvor, dijareja (proliv), nadutost i gasovi nisu samo neugodni, nego su i jasan znak da se ne hranite kako bi trebalo i da crevima treba ‘resetovanje’.

3. Sklonost sezonskim alergijama

Ako crevna mikroflora nije u ravnoteži, to znači i da je imunitet loš. A budući da su sinusi svojevrsni nastavak probavnog sistema, logično je da zdravlje probavnog sistema na sezonske alergije.

4. Jedete zdravo, ali se tako ne osećate

Iako jedete zdravo, to ne znači da povremeno ne treba napraviti detoks. Eliminacijom određene hrane na neko vreme daćete svojim crevima predah i tako odstraniti štetne toksine iz organizma i osnažiti ga.

5. Koža nije čista

Kada se u telu nakupe toksini, to može uticati na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju). Budući da se kroz kožu putem znoja takođe izbacuju štetne stvari iz organizma, svi ti toksini mogu se pokazati na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

6. Stalno ste umorni?

Stalan umor može imati i dublji problem koji se odnosi na rad nadbubrežne žlezde. Do tog poremećaja dolazi kada mozak i nadbubrežne žlezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišenog nivoa kortizola do koje dolazi zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa mikroflore.

7. Zaboravnost

Ako se naprežete da se prisetite nekih pojedinosti koje su se dogodile tog dana, vaš mozak je „zamagljen“. Kada telo ne može dovoljno brzo da eliminiše toksine, oni se skupljaju u telu i uzrokuju upale. Previše upala oštećuje zaštitnu barijeru krvi u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će eliminisati otrove, što će ublažiti upalni oksidacioni stres u hipotalamusu, pa ćete moći i jasnije razmišljati.

8. Bol u zglobovima

Hronična upala ostavlja posledice na mišiće i zglobove. Ako su zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, posebno ako vežbate, to je veliko upozorenje da se u telu odvijaju upalni procesi.

9. Stalno ste pod stresom

Detoksikacija ne podrazumeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa jer je on veliki okidač za autoimune bolesti i depresiju.

10. Ideja o detoksikaciji vam izaziva nervozu

Ako vam sama pomisao na odricanje od omiljenih namirnica ili pića izaziva nelagodu, to može značiti da imate nezdrav emocionalni odnos prema hrani. Umesto da hranu doživljavate kao gorivo za svoje telo, moguće je da je koristite kao nagradu ili kaznu. Detoksikacija vam može pomoći da shvatite da li je vaš odnos prema hrani povezan sa emocijama pa ćete uspeti nakon te analize napraviti korak dalje.

11. Borite se s kilogramima

Potrebno je shvatiti da prvo treba ozdraviti da bi se kilogrami izgubili. Ako postoji neravnoteža u crevima između dobrih i loših bakterija, odnosno kada loše bakterija prevladaju, dolazi do upalnih procesa i usporavanja metabolizma. Stoga je potrebno uzeti vremena i prvo lečiti creva.

12. Hormoni vam „divljaju“

Smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja ukazuju na probleme s hormonima. Problemi s hormonima mogu izazvati hronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna ishrana.

13. Imate neprijatan miris tela

Telo uvek čini sve što može da eliminiše toksine, a intenzivan miris je znak da se ono nastoji da očisti. Neugodan miris tela i zadah su znaci da su nataloženi toksini u telu dosegli opasan nivo. Zato umesto da koristite dezodoranse, radije pijte zelene sokove.

14. Imate problema sa spavanjem

Probleme sa spavanjem uzrokuje nepravilan rad hormona leptina i nadbubrežne žlezde. San će se poboljšati kada se rešite toksina i eliminišete upalne procese u telu, pišu 24 sata.