Duvanski dim povezan s gubitkom sluha i kod dece

Zdravlje 01. jul 201815:47 > 15:50
REUTERS/Jason Reed

Deca koja su izložena dimu cigareta u materici i tokom ranog detinjstva mogu imati dvostruko veće izglede za gubitak sluha od vršnjaka koji nisu bili izloženi duvanskom dimu, pokazalo je japansko istraživanje.

Ranija istraživanja pokazivala su da su odrasli pušači izloženi većem riziku od gubitka sluha od nepušača, ali manje se znalo o tome kako izlaganje dimu tokom detinjstva ili trudnoće može da utiče na sluh novorođenčeta.

U okviru ovog istraživanja naučnici su proučili podatke o 50.734 dece rođene između 2004. i 2010. u gradu Kobeu u Japanu. Oko četiri odsto dece bilo je izloženo dimu tokom trudnoće ili nakon rođenja, a oko jedan odsto i u trudnoći i nakon rođenja.

Testiranje sluha sprovedeno je kad su imali tri godine i utvrđeno je da je ukupno 4,6 posto dece imalo oštećenje sluha.

 Izgledi za gubitak sluha bili su 68 odsto veći ako su bili izloženi duvanskom dimu tokom trudnoće i 30 odsto veći ako su bili izloženi pasivnom pušenju nakon rođenja.

U slučajevima kad su bili izloženi dimu i tokom trudnoće i nakon rođenja izgledi za gubitak sluha porasli su 2,4 puta u odnosu na decu koja nisu bila izložena duvanskom dimu.

“Pacijenti s najvećim rizikom oštećenja sluha su oni čije su majke pušile tokom trudnoće“, kaže dr. Mateo Pecoli otorinolaringolog iz italijanske bolnice San Lazaro u Albi, koji nije bio uključen u istraživanje.

„Zanimljivo je što se čini da pasivno pušenje odmah nakon rođenja dodatno pojačava toksični učinak dima u trudnoći”, dodaje Pecoli.

Pušenje trudnica može naštetiti razvoju mozga fetusa, kaže Pecoli, a dim može da ošteti i senzorne receptore za vibracije zvuka u uhu koji prenose signale mozgu.

U svetu oko 68 miliona ljudi ima oštećenje sluha koje potiče iz detinjstva, napisao je rukovodilac studije Kavakami sa univerziteta Kjoto u Japanu, u časopisu “Paediatric and Perinatal Epidemiology”.

Kako bi se zaštitilo zdravlje i sluh dece važno je da žena prestane da pušti pre nego što zatrudni ili kad otkrije da je trudna, kaže naučnik Huanhuan Hu iz Nacionalnog centra za zdravlje i medicinu u Japanu koji nije bio uključen u istraživanje.

“Kako bi se smanjio rizik izlaganja fetusa duvanskom dimu i drugi članovi porodice trebalo bi da prestanu da puše ili barem da ne puše u kući ili u blizini trudnica“, kazao je Hu.