Filadendron i fikus mogu biti otrovni za decu

Zdravlje 03. mar 201920:54 > 21:05
Freeimages.com/ tburgey

Ukrasne biljke lepo izgledaju i još lepše mirišu, ali mogu biti veoma opasne, pa čak i pogubne za najmlađe.

Dr Marija Marković, specijalista socijalne medicine iz Gradskog zavoda za javno zdravlje za „Zdravlje vodič“ kaže da ih ne bi trebalo držati u kući u kojoj borave deca pošto su mnoge od njih otrovne.

Na spisku nepoželjnog cveća su: fikus, difenbahija, filadendron, rododendron, dracena, oleandar, narcis, hrizantema, ciklama, klinija i mnoge druge.

Biljke su pravi mamac za decu koja vole da ih dodiruju, čupkaju, grickaju, što može dovesti do alergija, osipa, bolova u stomaku, povraćanja, dijareje, i čak ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život deteta.

„Ako dete dotakne biljku fikusa, može da dobije iritaciju na koži, i da oseti peckanje i svrab. Međutim, ako proguta deo lista fikusa, osetiće peckanje u grlu i osetiće da otežano diše! Kod difenbahija i filadendrona, čestih u našim domovima, trebalo bi znati da je cela biljka otrovna i ukoliko dospe do usta izazivaće oticanje jezika i smetnje u govoru“, kaže dr Marija Marković.

Doktorka napominje da, ukoliko dete proguta koren ciklame može doći do jake mučnine, bolova i povraćanja.

Oleander sadrži toksine koji izazivaju promene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi, pa Markovićeva upozorava da gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno.

Klinija je, takođe, izuzetno otrovna biljka. Jak otrov iz lista i stabljike nadražuje sluzokožu, pa ako je dete proguta, dolazi do oticanja u grlu, otežanog disanja, mučnine i povraćanja. Otrov je toliko jak da u mnogim slučajevima izaziva trajna oštećenja jetre.