Od raka dojke u Srbiji svake godine oboli oko 4.000 žena

Zdravlje 20. mar 201912:58 > 19:34
Shutterstock

Rak dojke je jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena u Srbiji, pa ove bolest godišnje pogodi oko 4.000 žena, dok bitku sa njom izgubi njih oko 1.600, saopšteno je povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko naveo je da je da rak dojke prednjači kao uzrok smrtnosti kod srpskih žena proteklih 40 godina i da ovaj problem ima tendenciju porasta.

To nije obećavajući znak, kazao je Vicko, ali je istovremeno ukazao i na korake koje Ministarstvo zdravlja pravi tim povodom, smatrajući da je ključna edukacija.

„Ne bismo voleli da ovo bude samo jedan dan kada skrećemo pažnju naših sugrađanki, medija i svih ostalih da shvatimo koliki je značaj ove bolesti i koliko nas ekonomski to puno košta“, kaže Vicko.

On smatra da „moramo da vodimo borbu svakog dana i to na nivou primarne prevencije i da predupredimo da do bolesti ne dođe“, uprkos tome što nemamo neke vakcine ili bilo šta drugo što bi nam pomoglo.

„Mogao bih svesti sve u jednu rečenicu – takozvane zdrave stilove života. Kada bi smo se tome priklonili, verovatno bismo smanjili broj bolesti za najmanje 30 posto“, uveren je Vicko.

Njegov savet je i da se javljamo lekaru iz preventivnih razloga, jer kada rano otkrijemo bolest možemo i da lečimo.

Dodao je i da kada je terapija u pitanju, sa ponosom može da kaže da Srbija ima lekove koje neke druge evropske države nemaju.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović je takođe istakla važnost preventivnih pregleda. Toga treba da budu svesni, ne samo pacijenti, nego i struka.

„Redovnim pregledima u sistemu zdravstvene zaštite, na način na koji to struka preporučuje, utičemo na faktore rizika. Tako zajedničkim snagama utičemo na rano otkrivanje bolesti, na bolje prognoze i očuvanje kvaliteta života ako do bolesti već dođe“, kazala je Jovanović.

Direktor Klinike za onkološku hirurgiju Ivan Marinković apelovao je na omasovljenje preventivnih skrininga i edukaciju stručnog kadra.

„Nećemo smanjiti smrtnost, ako ne omasovimo otkrivanje raka dojke u ranoj fazi. Sa aspekta zdravstvene i profesionalne usluge, tu ne zaostajemo za razvijenim evropskim zemljama“, ocenio je Marinković.

Direktorka Savetovališta za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ Slavica Simić ukazala je na istraživanja koja pokazuju da čak i žene u terminalnoj fazi bolesti žive duže, ukoliko imaju adekvatnu psihološku podršku.

„Naše manje onkološke ambulante u sekundarnim ustanovama, kao što su bolnice, gotovo da nemaju psihologe i socijalne radnike koji su usmereni na onkološke bolesnike. Ta vrsta podrške koja je neophodna se organizuje u nekom međuprostoru“, navela je Simić.