Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke, važna prosvećenost i skrininzi

Zdravlje 23. mar 201912:00 > 12:01
N1

Srbija je u sredini liste obolelih od karcinoma dojke, ali druga u Evropi po broju preminulih od te bolesti, kaže onkolog Lazar Popović. Fali nam zdravstvena prosvećenost i skrininzi, dodao je. Predsednica Udruženja "Budimo zajedno" Domina Spasić naglašava da je jako bitno pobediti strah od bolesti i ići redovno kod lekara.

Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Pre šest godina doneti su nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi trebalo da u narednom periodu značajno smanje oboljevanje i umiranje od navedenih tumora.

„Podaci kažu da je Srbije pre 5-6 godina bila negde u sredini prema broju obolelih od karcinoma dojke, a na žalost, druga po broju preminulih“, kazao je Popović u Novom danu.

 Naglašava da stanovništvu fali „zdravstvena prosvećenost“, ali i redovni pregledi.

„Ako vi otkrijete bolest u najranijoj fazi, kada su tumori od 7 do 8 milimetara, šanse da se ta bolesnica izleči je 95 posto. Ako žena ne ide na pregled i nađe tumor od 2-2,5 centimetara, i tada su izuzetno dobre šanse da se izleči, ali one padaju na 70-tak posto. Ako bolesnica primeti tumor i ne javi se šest meseci, godinu dana, i taj tumor naraste na 5 centimetara, i metastaze se prošire na limfne čvorove, šanse za izlečenje padaju na 30 do 40 posto, a ko se potpuno zapusti i ako se razviju metastaze, desetogodišnje preživljavanje je 5 do 10 odsto“, rekao je Popović.

To je, kako kaže, poenta ranog otkrivanja raka dojke, i sistemskog skrininga u zemlji.

Domina Spasić poručuje da je važno da se pobedi strah od bolesti, da se ide redovno kod lekara i da se rade samopregledi, jer, kako kaže, ako se bolest na vreme otkrije, onda može i da se izleči.

N1

„Kad je meni pre 18 godina, u vreme kada nije bilo toliko javnog informisanja o tome, a mediji nisu bili uključeni, između dva pregleda redovne kontrole pojavila bolest, a kasnije je utvrđen malignitet, doživela sam šok, kao i sve žene, i pojavio se taj strah od bolesti, od smrti…Svi ti strahovi najviše koče – šta će lekar reći, da li ću živeti dalje, kažu ‘bolje da ne znam, ako ne znam, lakše mi je'“, kaže Spasić i dodaje da nije jednostavno suočiti se s dijagnozom.

Žene, kažu, mogu dobiti pomoć u njihovom udruženju.

„Nije jednostavno suočiti se sa dijagnozom, a onda i krenuti u proces lečenja koji je neizvestan u tom momentu. Podrška nas iz udruženja je jako važna, naročito za žene koje tek dobiju dijagnozu. Dolazak u udruženje ih oslobađa tog straha, jer vide nas koje smo preživele, koje i dalje živimo, i to njima daje snagu da prođu kroz sve“, kaže Spasić.

Doktor Popović naglašava da se na Institutu za onkologiju Vojvodine trude da ženama omoguće da to što im se desilo, prebrode što lakše.

„…Da je bolest izlečiva. Imamo i dva psihologa koji rade sa obolelim ženama, da im olakša suočavanje sa samom dijagnozom i borbom protiv te bolesti“, kaže Popović.

Govoreći o prevenciji, Popović kaže da treba da uradimo sve što možemo sa svoje strane.

„Bez cigareta, uz fizičku aktivnost, zdravu ishranu i bez gojaznosti, kao jednog od faktora koji je ključan u nastanku karcinoma dojke. Sve ostalo je genetika…Kada govorimo o skrinigu, nije baš sve po principu ‘dobar dan i uradimo skrining’. Potrebni su nam radiolozi, u svetu postoje radiolozi koji se bave samo skriningom. Kod nas nema još uvek tako obučenih radiologa koji mogu s velikom preciznošću da pročitaju skrining mamografije“, rekao je gost N1.

N1

Samopregled je takođe važan.

„Žene ne znaju dobro da se same pregledaju. Postoje uputstva u udruženju i na sajtu, a mogu da se raspitaju i kod lekara, na redovnim pregledima. Iskustvo pokazuje da ni tu žene nisu baš dovoljno aktivne, da iz straha mnoge od njih i ne žele da se pregledaju“, kazala je Spasić.

Prema njenim rečima, strah je velika kočnica.

„Pokušavamo da ženamo pomognemo da se oslobode straha, da ih uverimo da same sebi mogu najviše da pomognu“, naglasila je.

Doktor Popović kaže da se radi mnogo na borbi protiv ove bolesti i da je plan da u nacionalnom programu do 2023. godine svaka žena bude obuhvaćena skriningom. Do sada su pregledi bili u okviru pilot projekta, kada se odazivala svaka treća žena.

„Cilj je da u budućnosti imamo odziv od bar 90 odsto“, kazao je Popović.

On naglašava i potrebu za većom dostupnošću inovativnim terapijama.

„Mora se stvoriti veća dostupnost inovativnim terapijama, jer s novim terapijama možemo značajno produžiti život pacijentkinjama. Na žalost, nismo na visokoj poziciji u regionu, recimo Bugarska i Hrvatska imaju veću dostupnost. Mi smo u 2018. godini dobili 30-tak lekova, ali i dalje jako zaostajemo za zapadom, a i nekim zemljama u regionu“, rekao je Popović.