Promene na mladežima – šta zahteva obraćanje lekaru

Zdravlje 30. apr 201910:44 > 10:44
Shutterstock

Ne postoji čovek koji nema mladeže na telu - više ili manje. Broj mladeža se uvećava tokom života, kaže dermatovenerolog Mirjana Popadić i ukazuje na to koje promene na njima zavređuju pažnju i zahtevaju obraćanje lekaru.

Doktorka dodaje da se epidermalni neusi (mladeži u nivou kože, poput fleka) pojavljuju oko 10. godine i uvećavaju u periodu od 20. do 30, godine, a svoj pik oko 40. godine, dok se kasnije povlače i nestaju.

Trajni su, dodaje, dermalni neusi koji se javljaju kasnije u životu. To su promene koje se obično vide na licu, kod starijih osoba, kao mekani i pokretni čvorići.

Pacijenti se plaše da bi povređivanjem mladeža na površinskom delu mogli da sebe dovedu u opasnost od pojave melanoma, ali to je zabluda, kaže doktorka.

„Fizička trauma mladeža ne spada u neki značajan faktor rizika za prelazak u melanom. Značajniji je za basocelarni i spinocelarni karcinom, ali tu bi trebalo da bude jedno kontinuirano ili hronično oštećenje kože. Najznačajnji pojedinačni faktor je sunce“, ističe doktorka.

Kontrola je bitna, naročito kod osoba koji imaju dosta mladeža, a to znači iznad 20, 30.

Ljudi, dodaje, treba da obrate pažnju na mladeže koji se menjaju. Za samu procenu mladeža ne treba neko medicinsko znanje, kaže Popadić koja savetuje da se  obrati pažnja ako je mladež nepravilnog oblika, odnosno leva polovina i desna ne odgovaraju jedna drugoj, ili gornja i donja.

Dodaje da ivice treba da su kružne i ovalne, nikako razuđene, izreckane, prekinute…

Sve je u redu ako je mladež jednobojan, ali ako ima više boja, zahteva pažnju, kaže doktorka. „Smatra se i da mladež koji je veći od 6 mm zavređuje pažnju, a i kad se menja – po veličini, boji…“

Greška je, navodi, da je znak maligniteta kad mladež zasvrbi, zaboli, pecne, kad se na njemu pojavi ekscem…

Razlika između mladeža i okolne kože je samo u broju melanocita, ističe sagovornica N1.

Ako dođe do toga da mladež krvari, tada je već melanom, dodaje.

Mladeži koji su iznad nivoa kože jako retko maligno alterišu, oni su mekani i pokretni, i to je znak benignosti i dobroćudnosti promene, navodi dr Popadić.