Krivične prijave protiv Cryosave podižu i roditelji iz Srbije

Zdravlje 19. sep 201919:23 > 19:30
Printscreen

Banka matičnih ćelija Cryosave, trinaest godina, čuvala je stotine hiljada uzoraka krvi iz pupčane vrpce novorođenčeta i zarađivala milijarde dolara. Na hiljade njenih korisnika su i srpski državljani. Sada se kompanija bori sa likvidnošću, a na njenu adresu stižu krivične prijave švajcarskog tužilaštva, dok policija pretresa prostorije i kuće rukovodilaca Cryosave. Krivične prijave podižu i roditelji iz Srbije.

Roditeljima su obećavali da će svoju decu ili bliske srodnike moći da izleče od brojnih bolesti ukoliko sačuvaju krv iz pupčane vrpce. Banka matičnih ćelija Cryosave, hiljadama roditelja u Srbiji, još od 2006. naplaćivala je od hiljadu i po do dve hiljade evra kako bi uzeli krv iz pupčanika njihove dece i čuvala je na minus 150 stepeni Celzijusa. Međutim, kada su, posle nekoliko godina, dve porodice, zatražile da im se dostave matične ćelije za lečenje njihove dece, pomoć im nije stigla.

POVEZANA VEST

„Transport tih ćelija je propao na putu od skladišta Cryosave do medicinskog centra u Americi. Nakon što se to dogodilo mi smo zatražili detaljno objašnjenje o čitavom postupku. S obzirom na to da oni nisu bili radi da sarađuju sa nama, mi smo pokrenuli našu istragu i utvrdili propuste u vezi sa tim transportom i propust u prijemu ćelija i propuste u skladištenju, a naročito smo utvrdili da su početkom ove godine suprotno švajcarskim propisima primali ćelije bez neophodnih laboratorijskih analiza“, roditelj i advokat Rastko Petaković.

Roditelji su pokrenuli tužbe protiv Cryosave, ali i saznali za nove propuste te kompanije. U međuvremenu je oko 300.000 uzoraka matičnih ćelija, bez saglasnosti roditelja, transportovano u Poljsku. Švajcarske vlasti su kompaniji Cryosave oduzele dozvolu za rad i podnele krivične prijave zbog sumnje da su prekršili Zakon o transplataciji.

Reagovalo je i srpsko Ministarstvo zdravlja.

„Uprava za biomedicinu obavestila je direktore sva porodilišta da stave van snage Ugovore sklopljene sa kompanijom ‘Cryosave Serbia’ do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije“, saopštilo je ministarstvo.

I dok i švajcarski mediji naširoko izveštavaju o ovoj aferi, veb sajt Cryosave u Srbiji je nestao, a na telefon se niko ne javlja. Nekadašnja zastupnica ove kompanije, koja je među prvima promovisala čuvanje krvi iz pupčanika, ginekolog Mima Fazlagić za televiziju N1 je kratko prokomentarisala da već godinama nema kontakt sa Cryosave, ali nije želela da otkrije razlog prekida saradnje.

Ova afera otvara i pitanje da li je uopšte korisno čuvanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce? Naime, u svetu cenjena lekarka za transplataciju matičnih ćelija Nadežda Basara za srpske medije je još ranije izjavila da zdravstvene institucije u Nemačkoj od 2009. intezivno informišu buduće roditelje da je čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika nepotrebno.

„Matične ćelije iz pupčane vrpce se mogu ostaviti za budući transplantat, ali je njihov broj tako mali da samo deca ili odrasle osobe koje su lakše od 60 kilograma mogu da se transplantiraju, i to obično se najčešće uzimaju dva preparata iz različitih, ali sličnih pupčanih vrpci. Inače, proces diferencijacije i umnožavanja tih ćelija je strašno skup, kao i logistika, da je neki put ukupni iznos veći od kupovine gotovog transplantata od nesrodnog ili srodnog donora. Uz to, nemate nikakvu sigurnost da će se sve te ćelije održati na -150°, a studije su pokazale, da za vreme umnožavanja ćelija in-vitro, dolazi do genetskih promena i mutacija ćelija“, navela je Basara.

Stručnjaci poručuju da ako roditelji žele nešto da urade, treba da se prijave kao donatori matičnih ćelija Zavodu za transfuziju krvi i za to ne moraju ni krv da daju, već samo razmaz sluzokože usne duplje, a i ne košta ih ništa. Na taj način će se povećati broj donora, tako da će u skoroj budućnosti preko 90 odsto pacijenata moći da se izleči koristeći identične matične ćelije od nesrodnog donora iz svetske banke podataka.