Voda ipak nije najbolji napitak za rehidrataciju organizma

Zdravlje 29. sep 201919:12 > 22:23
N1

Kad ste žedni i želite da utolite žeđ, uvek možete da posegnete za čašom obične vode, ali voda nije nužno i najbolje rešenje kada je rehidratacija organizma u pitanju, pokazala je studija naučnika sa škotskog univerziteta St. Endrjus koji su uporedili reakciju organizma na nekoliko različitih napitaka.

Istraživači su ustanovili da iako voda vrlo brzo utoli žeđ i rehidrira organizam, napici s vrlo malo šećera, masti ili proteina deluju još delotvornije jer rehidriraju telo na duže vreme. Razlog tome je način na koji naš organizam reaguje na napitke, kaže Ronald Mohan, profesor na Medicinskom fakultetu St. Endrjus i autor studije.

Jedan od faktora je količina konzumiranog napitka. Naime, što više tekućine popijete, ona brže ‘odlazi’ iz vašeg želuca i apsorbuje se u krvotok u kome razređuje telesne tečnosti i na taj način se organizam rehidrira.

Drugi faktor koji utiče na to u kolikoj meri napitak rehidrira povezan je s nutritivnim vrednostima napitka. Na primer, ustanovljeno je da mleko delotvornije rehidrira organizam od obične vode jer sadrži šećer laktozu, neke belančevine i nešto masnoće, a sve to doprinosi usporenom pražnjenju želuca i održava rehidrataciju tokom dužeg razdoblja. Mleko sadrži i natrijum koji deluje poput sunđera i vezuje se za vodu u telu što rezultuje stvaranjem manje količine urina. 

Isto važi za oralne rehidratacijske rastvore koji se koriste u lečenju dijareje. One sadrže male količine šećera, natrijuma i kalijuma, koji na isti način zadržavaju vodu u organizmu.

„Ovo istraživanje nam govori puno onoga što smo i ranije znali. Elektroliti, poput natrijuma i kalijuma, doprinose boljoj rehidrataciji, a kalorije iz napitaka utiču na sporije pražnjenje želuca, što rezultira manjom potrebom za uriniranjem“, pojasnila je nutricionistkinja Melisa Majumdar, lični trener i portparol Akademije za prehranu i dijetetiku čiji naučnici nisu učestvovali u studiji.