Ne treba sve trudnice da "jedu za dvoje" da bi bile zdrave

Zdravlje 12. okt 201914:37 > 20:48
Shutterstock

Sve veći broj trudnica ima problem koji pruzrokuje višak kilograma, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili kardiovaskularnih bolesti, a koji može povećati rizik od komplikacija u trudnoći.

Međutim, trenutne preporuke svim trudnicama su da povećaju unos kalorija za 340 do 450 kalorija dnevno tokom drugog i trećeg tromesečja, bez obzira na težinu pri začeću.

Rezultati nedavnog kliničkog ispitivanja ukazuju da bi dosadašnja preporuka trebala da se promeni.

„Verujemo da je ovo prva studija koja daje preporuke zasnovane na dokazima o unosu kalorija kod trudnica sa gojaznošću, koje su u suprotnosti sa trenutnim preporukama Instituta za medicinu“, napisali su autori studije.

Nema potrebe da jedete za dvoje

Istraživači su primetili da lako dolazi do gojenje usled povećanog obima krvi, tkiva dojke i bebe koja raste.

Prema istraživačima, to znači da trudnice sa gojaznošću ne treba da unose više kalorija da bi bile zdrave. Umesto toga, one bi imale više koristi od održavanja unosa kalorija koji je nepretenciozan i trebalo bi da se fokusiraju na to da poboljšaju kvalitet ishrane.

Nalazi su u suprotnosti sa prihvaćenim preporukama i ukazuju na to da postojeće majčinske masti daju dovoljno energije za zdrav razvoj i rast fetusa.

„Svaka druga trudnica pati od povećanja kilograma, pa smo sproveli opservacionu studiju, kako bismo bolje razumeli šta se dešava sa njihovim telima tokom trudnoće“, rekla je dr Lin Redman, vodeći istraživač studije.

„Želeli smo da znamo kako na povećanje telesne težine utiču promene u ishrani, fizičkoj aktivnosti, apetitu i metabolizmu“, dodala je doktorka.

Redman priznaje da je ova otkrića nisu iznenadila, budući da je višak kilograma uzrokovan unosom više kalorija nego što je potrebno.

„Međutim, iznenadilo nas je to što da bi stekle prihvatljivu količinu kilograma žene sa gojaznošću ne bi trebale da unose dodatne kalorije, one bi u stvari trebale da jedu nešto manje nego pre trudnoće“, dodala je ona.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Stigma and Health“, iako je dobijanje kilograma deo zdrave trudnoće, žene koje počinju trudnoću sa viškom kilograma mogu da dožive negativne društvene reakcije zbog kojih se osećaju stigmatizovano.

Drugo istraživanje otkriva da trudnice sa viškom kilograma imaju manje samopouzdanja i kažu da imaju negativniji stav kada je briga o njima u pitanju, nego one trudnice sa manjom težinom. To bi moglo povećati rizik od depresije i sprečiti ih da otvoreno razgovaraju sa zdravstvenim radnikom o rešavanju problema.

 Doktorka Noelija Zork, specijalista za fetalnu medicinu, a koja nije povezana sa ovom studijom, objasnila je da što je veći višak kilograma u pitanju, to se teže odlučuju da potraže pomoć.

„Neke žene uđu u trudnoću sa manjim viškom kilograma i vrlo su svesne toga, žele da razgovaraju na tu temu, jer žele da izbegnu gojaznost“, rekla je dr Zork.

„Ali pacijenti sa značajnim viškom kilograma retko zatraže pomoć.“

Doktorka Zork je naglasila da se unos kalorija obično ne povećava do drugog i trećeg tromesečja.

„Istina je da vam je za dojenje zapravo potrebno više kalorija nego tokom trudnoće“, rekla je ona.

Ono što je takođe važno jeste izbegavanje namirnica koje nose rizik od bakterijske infekcije. Izlaganje štetnim bakterijama koje se nalaze u nekim namirnicama može izazvati bolesti, poput salmonele i listerioze.

Simptomi trovanja hranom mogu biti pogoršani tokom trudnoće, mogu čak i dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Dr Zork preporučuje izbegavanje nepasterizovanih mlečnih proizvoda, kao što su određeni sirevi ili mleko tokom trudnoće kako bi se smanjio rizik. Ona takođe smatra da unos prerađene hrane treba da bude ograničen, jer je ona uglavnom manje hranljiva.

Prekomerna težina tokom trudnoće može da predstavlja rizik za fizičko zdravlje i majke i deteta, rekla je doktorka i dodala: „Za majku to povećava rizik od gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog pritiska u trudnoći. Za bebu to znači povećan rizik od urođenih mana, može doći do mikrosomija – stanja gde su određene strukture tela nenormalno male“.

Dr Kirtli Parker Džons, profesor sa Univerziteta u Juti, rekao je da žene ne bi trebalo previše da brinu o promeni ishrane ili da jedu više dok su trudne.

„Iako prekomerna težina tokom trudnoće može predstavljati potencijalno ozbiljne posledice po zdravlje majke i deteta, prekomerna težina pre trudnoće takođe može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema”, rekao je dr Džons.

Studija iz 2007. godine pregledala je skoro 13.000 dece kako bi otkrila da su majke sa visokim indeksom telesne mase (BMI) pre trudnoće povećale rizik od razvoja simptoma ADHD-a kod dece, naročito u školskom uzrastu.