Zašto se srčani i moždani udari češće događaju u jutarnjim satima

Zdravlje 30. okt 201909:08 > 09:12
Shutterstock

Doba dana kada dolazi do srčanog ili moždanog udara jeste jutro, u većini slučajeva, i to u period između 6.30 i 10 časova. Naučnici veruju da su otkrili i zašto je to tako. Da li se sve svodi na unutrašnji sat pojedinca ili postoje i drugi faktori.

Istraživači su otkrili da nivo proteina u krvi koji usporava razgradnju ugrušaka, a samim tim i povećava rizik od napada, dostiže svoj maksimum u 6.30 ujutru.

Tim stručnjaka iz „Brigham and Women’s Hospital“ iz Bostona i sa „Oregon Health and Science University“, razmotrio je zašto je broj srčanih i moždanih udara najčešći baš u jutarnim satima.

Dve nedelje su proučavali nivo proteina kod 12 zdravih odraslih volontera. Učesnici su bili ocenjivani dok su im svakodnevne rutine bile desinhronizovane sa njihovih prirodnim, unutrašnjim satovima.

Na osnovu toga tim stručnjak je želeo da utvrdi da li biološki sat čoveka prouzrokuje oscilacije proteina ili su to aktivnosti pojedinca.

Istraživači su posebno proučavali promene u telesnom nivou proteina inhibitora aktivatora plazminogena-1 (PAI-1), koji usporava razgradnju krvnih ugrušaka.

„Naši nalazi ukazuju da cirkadijalni sistem, ili unutrašnji sat tela, doprinosi povećanom riziku za kardiovaskularne događaje u jutarnjim satima“, rekao je autor studije dr Frenk Šir, direktor Medicinskog hronobiološkog programa u „Brigham and Women’s Hospital“.

”Ovi nalazi pokazuju da ljudski cirkadijalni sistem dovodi do toga da nivo proteina u krvi dosage svoj maksimu u jutarnjim satima, nezavisno od aktivnosti pojedinca ili uticaja sredine. Zapravo je cirkadijalni sistem u velikoj meri odredio PAI-1 ritam primećen tokom redovnog ciklusa spavanja, odnosno perioda budnosti”, rekao je koautor, dr Stiven Ši, direktor na „Oregon Institute of Occupational Health Sciences“.

Istraživači su dodali da je potrebno još istraživanja da bi se utvrdilo da li je ovaj ritam pojačan ili pomeren kod osoba sa gojaznošću, dijabetesom ili kardiovaskularnim bolestima.