Pečurke štite mozak od propadanja

Zdravlje 05. dec 201909:36 > 09:39
Foto: Shutterstock

Konzumiranje pečuraka više od dva puta nedeljno moglo bi da sprečiti probleme sa pamćenjem koje se javlja nakon 60-ih godina, ukazuje istraživanje iz Singapura.

Jedinstveni antioksidans prisutan u pečurkama mogao bi imati zaštitni efekat na mozak, pokazalo je istraživanje.

Što su učesnici studije više pečuraka uzimali, to su bili bolji u testovima razmišljanja.

Ali istraživači su rekli da nije moguće dokazati direktnu vezu između pečuraka i moždane funkcije.

Studija Nacionalnog Univerziteta u Singapuru sprovedena je na 600 osoba starijih od 60 godina, čiju su ishranu i životni stil autori studije pratili od 2011. do 2017. godine.

Tokom šestogodišnje studije, istraživači su otkrili da konzumiranje pečuraka smanjuje šanse za blaga kognitivna oštećenja.

Ova oštećenja mogu učiniti ljude zaboravnima, uticati na njihovo pamćenje i izazvati poremećaje pažnje i lociranja objekata u prostoru, ali te promene mogu biti suptilne. Poremećaji nisu dovoljno ozbiljni da bi bili definisani kao demencija.

Istraživači ukazuju na činjenicu da su pečurke jedan od najbogatijih prehrambenih izvora ergotioneina – antioksidansa i protivupalnih procesa koje ljudi nisu u stanju da naprave sami.

Pečurke sadrže i druge važne hranljive materije i minerale poput vitamina D, selena i spermidina, koji štite neurone od oštećenja.

„Dok konzumirate ishranu punu voća i povrća, uključujući gljive, nema bojazni. Naš najbolji savet je da se smanji unos šećera i soli, da budete fizički aktivni, pijete umereno i izbegavate pušenje“, rekao je dr Džejms Piket, šef istraživanja u Alchajmer udruženju.