Neredovni seksualni odnosi kod muškaraca prouzrokuju zdravstvene probleme

Zdravlje 14. dec 201913:29 > 13:30
Shutterstock

Muškarci koji su stariji od 40 godina, a nemaju redovne seksualne odnose izloženi su većem riziku od erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcija predstavlja trajnu ili povremenu, nesposobnost da se postigne i održi erekcija adekvatna za omogućavanje seksualne aktivnosti.

Reč je o poremećaju koji se u velikoj meri odražava na sve sfere života muškarca. On je prisutan i kod muškaraca mlađih od 40 godima, ali u manjoj meri.

Svega četiri odsto pripadnika malađe populacije se susreće sa ovim problemom.

Uz rizik od erektilne disfunkcije, kod muškaraca koji nemaju redovne seksualne odnose, povećava se rizik i od karcinoma prostate.

Istraživanja su pokazala da češće ejakulacije smanjuju rizik od ove bolesti i čuvaju zdravlje prostate.

Zdrav seksualni život čuva muško zdravlje u celosti. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju redovne odnose imaju i niži krvni pritisak, zdravije srce i krvne sudove. Stručnjaci za ovu oblast smatraju i da se smanjuje rizik od srčanog udara za čak 50 odsto, a isto važi i za moždani udar.

Redovni seksualni odnosi, pored toga što smanjuju stres imaju pozitivan efekat i na nesanicu.

Takođe je dobra fizička aktivnost koja pomaže održavanju telesne težine, a kako sagoreva kalorije, doprinosi i gubitku kilograma.

Ono što je takođe važno je da imate stalnog partnera, jer česti odnosi sa različitim partnerima pogoduju polno prenosivim bolestima, od kojih se ne možete stopostotno zaštiti.