Alkoholna pića koja najviše oštećuju zube

Zdravlje 23. dec 201910:09 > 10:14
Pixabay

Vreme praznika se bliži, a odabir omiljenih pića za te prilike može da napravi više štete nego što možete i da zamislite. U prazničnoj atmosferi o posledicama određenih alkoholnih pića na oralno zdravlje retko ko razmišlja.

Doktor Kristofer Or, stomatolog i vlasnikdentalne poliklinike „Advanced Dental Practice“ u Londonu je dobro upoznat sa uticajem alkohola na zdravlje zuba.

Dr Or tvrdi da su šampanjac i bela vina na listi najštetnijih pića kada su u pitanju zubi.

„Nivo pH u vinima je različit i teško ga je odrediti. Jedno je sigurno da rizling spade u grupu veoma kiselih vina“, objašnjava dr Or i dodaje da su slatka vina takođe štetna za zube jer sadrže dosta šećera.

Doktor ističe da su šampanjac, slatki roze i desertno vino takođe štetni za zube.

„Vreme zadržavanja u ustima je glavni problem. Upotreba slamke smanjuje kontakt sa zubima, a ispiranje usta gutljajima vode pomaže pljuvački u smanjenju kiselosti u ustima. Treba uživati u vreme praznika, ali uživati odgovorno“, rekao je dr Or.

Stomatolog je objasnio da su gazirani sokovi puni šećera, ali su i kiseli, i da to nanosi dvostruku šteta zubima, naročito ako se mešaju sa alkoholnim pićima.

„Prirodna obrana organizma koja štiti zube je pljuvačka, ali joj treba vremena da se proizvede, a to je obično oko pola sata. Ako pijete alkoholna pića i po nekoliko sati, telo neće imati priliku da proizvede dovoljno pljuvačke. A to omogućava oštećenje zuba jer kiselina omekšava zubnu gleđ, koja je najčvršći i najtanji sloj zuba, koji štiti dentin od propadanja“, objasnio je stomatolog.

Doktor upozorava je da je ovo doba godine pogodno za nanošenje štete već ranjivim zubima. Gazirana slatka pića sa aromom limuna prouzrokovaće oštećenja zuba zbog erozije.

„Kada izgubite veliki deo zuba, on se ne može zameniti tako lako, jer su oštećenja velika. Zubi su ‘pojedeni’ i mogu biti kraći i za dve trećine. Zato je važno sačuvati ono što imate“, zaključio je dr Or.