Tinejdžeri bi trebalo da imaju tačno određeno vreme spavanja

Zdravlje 01. jan 202014:57 > 15:00
Shutterstock

Stručnjaci za dobar san tvrde da je nužno da tinejdžeri imaju strogo određeno vreme za spavanje najmanje do 18. godine, jer im to pomaže u psihičkom i fizičkom razvoju.

Mnogi tinejdžeri, zahvaljujući računarima i mobilnim telefonima, često ostaju budni do kasno u noć. Stručnjaci kažu da je reč o problemu epidemioloških razmera povezanih sa nedostatkom sna u adolescentskom uzrastu.

Naučnici navode da su otkrili da u vreme kad deca stasavaju u tinejdžere roditelji odustaju od toga da im govore kada moraju na spavanje, pa prestaju da im ograničavaju upotrebu svih tih uređaja tokom večernjih sati.

U novoj studiji ustanovili su da kontinuirano i strogo pridržavanje rutine, kada je odlazak na spavanje u pitanju, na starije tinejdžere ima značajan efekat.

U studiji sprovedenoj na Ročester Univerzitetu u Njujorku učestvovali su tinejdžeri uzrasta od 14 do 17 godina kojima su roditelji govorili kada moraju na spavanje.

Utvrđeno je da su oni tokom dana imali više energije i bili su manje depresivni od vršnjaka kojima roditelji nisu određivali vreme spavanja.

„Pratili smo 193 tinejdžera tokom sedam noći. Za čak 74 odsto ispitanika roditelji nisu odredili tačno vreme za odlazak na spavanje. Čak trećina roditelja nije ograničila upotrebu mobilnih telefona ili računara u večernjim satima, a 48 odsto njih nisu imali pravila o ispijanju kafe i kofeinskih napitaka pre spavanja“, istakli su naučnici.

Porodice koje su deci određivale kada moraju na spavanje istakle su da razumeju benefite ove rutine. Njih 16 odsto primetili su da deca u proseku spavaju šest minuta duže tokom svake večeri, a tokom dana imaju više energije i manje su depresivni.

„To potvrđuje i naše istraživanje. Zbog toga podstičemo roditeljska ograničenja i težnju da oni određuju vreme spavanja za decu“, napisali su naučnici u rezultatima istraživanja koje je objavio ugledni stručni časopis „Sleep“.

„Roditelji koji adolescentima određuju vreme spavanja povećavaju mogućnost ne samo za bolji san dece, već i za bolju koncentraciju tokom dana, kao i bolje psihičko zdravlje“, tvrde autori studije.

Iako priznaju da adolescenti očekuju određeni stepen autonomije i nezavisnosti, razumeju i da će se većina tinejdžera pobuniti kada im roditelji kažu kada je vreme za spavanje.

„Svi se slažemo da je dobar san nužan za zdravlje i siguran sam da većina naše dece sigurno treba da spava više. Ali odrediti tinejdžerima vreme za spavanje je prilično težak posao. Tajna je u pregovaranju, s njima jednostavno morate da pregovarate“, rekao je stručnjak za spavanje Kevin Morgan sa „Loughborough University“.

Nezavisni stručnjak za san dr Nil Stenli kaže da naše telo zahteva rutinu.

„Ako znate kad morate na spavanje, omogućićete telu i umu da se opuste. Svi bismo imali koristi od uvođenja više rutine u naše živote, ali ona je za decu veoma važna. U tinejdžerskim godinama san je ključan za razvoj pamćenja, telesni i mentalni razvoj. Redovni odlazak na spavanje u isto vreme donosi i celoživotnu dobru naviku“, rekao je doktor Stenli.