Institut "Dedinje" prvi u Evropi po broju operacija na otvorenom srcu u 2019.

Zdravlje 08. jan 202012:35 > 12:38
Pixabay.com

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" je u 2019. godini postigao istorijski maksimum u svim segmentima rada.

Kako piše Brainz, sa odrađenih 2.500 operacija na otvorenom srcu, Institutu je pripalo šampionsko mesto u Evropi.

„Čestitam profesoru Periću i celom kolektivu kardiohirurgije, ali i svim zaposlenima, jer Institut je jedinstven organizam koji ne može da živi i bez svoje kardiologije, radilogije i dijagnostike, anesteziologije, intenzivne nege, vaskulare, svoje transfuzije i laboratorije… Nikad veći broj operacija na otvorenom srcu izvedenih sa velikim uspehom znači da smo usrećili mnoge, vraćajući ih društvu i porodici“, rekao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje“.

Bojić je naglasio da je ta ustanova prva u Evropi po broju operacija na otvorenom srcu sa upotrebom mašina za vantelesni krvotok, ali i u svim ostalim segmentima rada uzimajući u obzir na stešnjene prostore i uslove za rad.

„Ove godine je urađeno preko 2.500 operacija na otvorenom srcu, što nas definitivno stavlja na prvo mesto u Evropi, jer ustanove koje možda imaju sličan broj operacija tu ubrajaju i operacije u dečijoj kardiohirurgiji, jer su tako koncipirane. Kod nas je reč samo o hirurgiji odraslih i to nam definitivno ove godine donosi lidersku poziciju u Evropi. Nije samo reč o broju već i o strukturi operacija koje su urađene: sada definitivno ne postoji ni jedna vrsta kardiohirurške procedure koja se radi u svetu, a ne radi na ovom Institutu“, zaključio je.