Određeni antibiotici u trudnoći povećavaju rizik od urođenih anomalija kod beba

Zdravlje 21. feb 202008:13 > 08:14
Shutterstock

Na hiljade dece se može roditi sa urođenom manom zbog prepisivanja određenih antibiotika ženama tokom prvog tromesečja trudnoće, navodi se u novoj studiji.

Studija, objavljena ove nedelje u medicinskom časopisu „BMJ“, pokazuje da majke, kojima su lekari prepisivali makrolide, grupu lekova, antibiotika, čiji je najpoznatiji predstavnik eritromicin, tokom prvog tromesečja trudnoće, imaju veći rizik od razvoja urođenih mana beba, nego žene koje su uzimale penicillin.

Makrolidni antibioticima se obično leče infekcije poput upale pluća, bronhitisa, urinarne infekcije, kožna oboljenja kao i polne bolesti. Lekari ih uglavnom prepisuju pacijentima koji su alergični na penicilin. Autori studije navode da se radi o grupi najčešće korišćenih antibiotika.

Studija je obuhvatila analizu podataka blizu 105 hiljada dece rođene u Velikoj Britaniji u period od 1990 do 2016. godine, a čije su majke tokom trudnoće uzimale makrolide ili penicilin. Kod te dece su tražili podatke o neurorazvojnim poremećajima ili urođenim manama.

Otkrili su da uzimanje makrolida u prvom tromesečju trudnoće povećava rizik od nastanka većih malformacija kod 28 dece od njih 1000, dok je taj rizik kod uzimanja penicilina 18 dece na njih 1000. Posebno je veći rizik od srčanih malformacija, odnosno anomalije razvitka.

Nisu pronašli povezanost makrolida sa neurorazvojnim poremećajima, ali su ustanovili da postoji veza između urođenih mana i makrolida koje su majke pile pre začeća.

Profesor Rut Žilbert sa „University College London“, koji je i jedan od autora studije, kaže da je reč o malom, ali ipak značajnom porastu rizika i da bi lekari i trudnice ipak trebali da potraže alternativu za te antibiotike. Istovremeno, ističe da je rizik kod neuzimanja prepisane terapije još veći.

„Ako imate bakterijsku infekciju, važno je da uzimate terapiju jer je infekcija sama po sebi opasna za bebu“, kaže profesor Žilbert.

Još tokom 2005. godine švedski naučnici su upozorili da je posledica upotrebe eritromicina u trudnoći – razvoj srčanih mana kod dece.

Ranije istraživanje kanadskih naučnika koje je objavljeno u časopis „Canadian Medical Association Journal“ otkriva da su svi antibiotici, a naročito makrolidi, povezani sa povećanim rizikom od spontanog pobačaja ako se koriste u ranim fazama trudnoće.