Italijanski naučnici: COVID-19 sporo mutira, vakcina će dugo biti efikasna

Zdravlje 30. mar 202020:03 > 20:20
Shutterstock

Trenutno ne postoji određeni lek koji bi mogao da izleči koronavirus, ali istraživači u Italiji tvrde da je COVID-19 bolest koja sporo mutira, što se može zaključiti prema njenom genetskom materijalu.

Ovo otkriće ukazuje na to da kada lek bude pronađen on može biti od pomoći tokom dužeg perioda.

U istraživanju u kom su učestvovala dva nezavisna tima iz ove zemlje, upoređeni su primerci virusa na početku epidemije sa novijim primercima.

POVEZANE VESTI

„Mogli smo očekivati desetine novih mutacija nakon toliko infektivnih ciklusa kod pacijenata, ali naši podaci pokazuju da ovaj virus ima jako stabilan RNK, sa samo pet novih varijacija. Virus sa stabilnim genomom je dobra vest za razvoj vakcine jer nagoveštava da bi efikasnost vakcine mogla da bude trajna, najverovatnije duži niz godina“,  kaže profesor Stefano Menco, načelnikj Odeljenja za virusologiju na Univerzitetskoj bolnici Ankona.

Doktorka Maria Rozaria Kapobjanki sa italijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti „Lazaro Spalancani“ rekla je da je ovo veoma važno za naučnu zajednicu u borbi protiv koronavirusa, ali je istakla i da je potrebno još istraživanja.

„Viralni genomi su dinamični i potrebne su dalje analize ovih preliminarnih podataka kako bi se odredio biološki značaj varijacija gena i istražio evolucioni put koronavirusa“, kaže dr Kapobjanki .