Asimptomatski pacijenti mogu da šire koronavirus kao i oni koji su teško oboleli

Zdravlje 28. apr 202016:54 > 16:56
Shutterstock

Zamenica dirktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da zaraženi koronavirusom sa asimptomatskom slikom mogu da šire zarazu potpuno jednako kao i oni sa najtežom kliničkom slikom.

Kisić Tepavčević je podsetila da je na početku pandemije bilo teorija prema kojima asimptimatski pacijenti nisu dalji prenosioci, ali se u praksi pokazalo da nije tako.

„Kada su u pitanju teške forme bolesti, čak i ako ne prepoznamo o čemu se radi, o kom je oboljenju reč, oni zbog težine kliničke slike budu hospitolizovani, i samim tim izolovani. Asimptomatski iz poptunog neznanja šire zarazu. Imali smo takvih primera u prošlosti, nije ovo prva bolest koja se na taj način iskazuje, i kod velikih boginja je nulti pacijent imao blagi oblik, pa nije prepoznat. Ali sada znamo da su asimptomatski itekako prenosioci, i da svako od nas može da bude takva vrsta prenosioca“, upozorila je.

Stoga je, kako je dodala, najbolje da svi poštujemo mere prevencije i ponašamo se kao potencijalni rezervoari, čak i kada vakcina bude pronađena.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.