Australijski naučnici snimili efekat nošenja maski za lice kod širenja COVID-19

Zdravlje 24. jul 202010:45 > 11:08
Shutterstock

Šivene maske za lice od platna verovatno bi trebale da imaju najmanje dva sloja, a najbolje tri, da bi sprečile širenje virusnih kapljica iz nosa i usta koje su povezane sa širenjem COVID-19, ukazuje video studiju slučaja objavljena na onlajn stranici časopisa “Thorax”.

Virusne kapljice nastaju tokom kašljanja, kijanja ili govora. Smatra se da maske za lice štite zdrave ljude od udisanja zaraznih kapljica, kao i da smanjuju širenje od onih koji su već zaraženi, piše CNN.

Međutim, svetski nedostatak zaštitne opreme tokom pandemije naterao je neke zdravstvene agencije, poput Američkih centara za kontrolu bolesti (CDC), da preporuče upotrebu šivenih platnenih maski za lice kao alternativu hirurškim maskam.

POVEZANE VESTI

Za njih je predloženo nekoliko vrsta materijala, ali na osnovu malo ili nikakvih dokaza o tome koliko dobro deluju. Tim australijskih istraživača je uporedio efikasnost jednoslojnih i dvoslojnih platnenih maski za lice  od pamučne tkanine sa troslojnom hirurškom maskom za lice u smanjenju širenja kapljica.

Šivena jednoslojna maska napravljena je od komada tkanine od kog se prave pamučne majice, kao i dvoslojna maska i to metodom šivanja, kako je to utvrdio CDC.

Najbolje su dvoslojne ili troslojne maske

Istraživači su koristili prilagođeni sistem LED osvetljenja i kameru velike brzine za snimanje širenja kapljica iz vazduha koje je proizvela zdrava osoba bez respiratornih infekcija tokom govora, kašljanja i kijanja dok je nosila svaku od navedenih vrsta maski.

Video snimak je pokazao da je troslojna hirurška maska za lice najefikasnija u smanjenju rasipanja kapljica iz vazduha, mada je čak i jednoslojna šivena maska smanjila širenje kapljica proizvedenih govorom.

Dvoslojna maska bila je bolja od jednoslojnoslojne u smanjenju širenja kapljica od kašljanja i kijanja, pokazalo je snimanje.

Ovo je samo jedan slučaj, kome se dodaje još nekoliko faktora koji doprinose efikasnosti maski za lice od platna, napominju istraživači. Oni uključuju vrstu korišćenog materijala, dizajn i način izrade, kao i učestalost pranja.

Ipak, na osnovu njihovih zapažanja, šivena maska od platna sa najmanje dva sloja je poželjnija od one jednoslojne, kažu oni, dodajući:

„Smernice za šivene platnene maske treba da predviđaju više slojeva.“ I ističu:

„Potrebno je više dokaza o efikasnosti šivenih maski, pa bi državetrebale da obezbede odgovarajuću proizvodnju ili nabavku hirurških maski, kao najbolje zaštite.“